#Brexit

‘Geen strafexpeditie’: Rutte gunt Britten adempauze na Brexit

Door Tom Reijner - 28 juni 2016

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komen dinsdag en woensdag samen in Brussel om te overleggen over het Britse vertrek uit de EU.

Het is volgens premier Mark Rutte (VVD) niet de bedoeling om het tot een ‘vechtscheiding’ te laten komen, nu de Britten hebben gestemd voor een Brexit. Van een ‘strafexpeditie’ moet evenmin sprake zijn, aldus Rutte tijdens een debat over het Britse vertrek in de Tweede Kamer.

Nieuwe relatie

Het is verstandig om de Britten ‘iets lucht te geven’ om intern orde op zaken te stellen. ‘We moeten toe naar een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk en inzetten op een zorgvuldig en correct proces.’ Dat moet wel het liefst ‘zo kort mogelijk’ duren.

Rutte zei dat voor hem de Nederlandse belangen voorop staan. Die staan ‘op één, twee en drie’. Volgens de minister-president verandert er op korte termijn niets voor burgers en bedrijven van Nederland. ‘Het lidmaatschap eindigt niet vandaag of morgen.’

Nexit

Hoewel er geen kans is dat zijn voorstel wordt aangenomen, diende Geert Wilders van de PVV tijdens het Kamerdebat een motie in voor de voorbereidingen voor Nederlandse uittreding uit de Europese Unie, een zogenoemde Nexit.

‘Dat zal ik iedere keer doen. Er komen verkiezingen aan en dan zullen we zien hoe de mensen hierover denken,’ dreigde hij. Rutte ontraadde het voorstel. Hij noemde het gokken met, en te grabbel gooien van, het Nederlands belang.

Opvolger

De Britse premier David Cameron laat de afwikkeling van een Brexit over aan zijn opvolger. Het is goed mogelijk dat de de uittreding pas over een paar maanden officieel wordt aangevraagd. Veel EU-leiders hebben geen zin daar zo lang op te wachten. Frankrijk, Duitsland en Italië willen niet onderhandelen voordat de Britten artikel 50 hebben ingeroepen.

Tijdens de belangrijke top dinsdag en woensdag verwachten de 27 EU-leden van Cameron te horen hoe hij de scheiding precies denkt te voltrekken. Woensdag praten de overgebleven EU-landen vervolgens door over de gevolgen van de Brexit.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.