buitenland

Russische tegenmaatregelen na begin militaire oefening NAVO

Door Jelmer Kos - 14 juni 2016

Precies een dag na het begin van een uitgebreide militaire oefening van de NAVO in de Baltische staten heeft de Russische president Vladimir Poetin opdracht gegeven tot een inspectie van de paraatheid van het Russische leger.

Volgens Poetin draagt de aanwezigheid van 31.000 militairen vlakbij de Russische grens ‘niet bij aan de sfeer en het vertrouwen van veiligheid’ die in Europa nodig is.

De voorzitter van de Russische defensiecommissie Vladimir Komoyedov zegt daarentegen dat de plotselinge oproep niets te maken heeft met de aanwezigheid van NAVO-bataljons bij de Russische grens. Minister van Defensie Sergy Shoigu bevestigt dit en vindt ‘het belangrijk voor de Russen om speciale aandacht te schenken aan de mobilisering van de strijdkrachten en hun reserves, ter voorbereiding op mogelijke conflicten.’

NAVO-oefening

Anakonda-2016, zoals de jaarlijkse Saber Strike-oefening van de Verenigde Staten en verschillende NAVO-landen dit jaar heet, bestaat uit ongeveer 31.000 militairen. Met deze oefening test de NAVO de mogelijkheid om over te gaan op een gezamenlijke militaire actie, als de situatie daarom vraagt.

2016-05-12 13:42:14 epa05302344 A handout image made available by the Royal Air Force showing a Royal Air Force Typhoon fighter jet (bottom) near a Russian IL76 Candid aircraft off the baltic coast, 12 May 2016. Royal Air Force Typhoon fighter jets have carried out their first intercept of Russian aircraft in this round of NATO's Baltic Air Policing mission (BAP) after being scrambled from Amari air base in Estonia, to intercept three Russian aircraft approaching the Baltic states. The military transport aircraft identified as a AN-26 'Curl, AN-12 'Cub' and IL-76 'Candid' were intercepted as they were not transmitting a recognised identification code and were unresponsive. EPA/MOD / RAF / CROWN COPYRIGHT/ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESBaltische Staten willen eigen raketschild uit angst voor Russen

De oefening valt samen met de overweging van de NAVO om 4.000 militairen naar de Baltische Staten en Polen te sturen. Die vier landen hebben om steun van de NAVO gevraagd, uit angst voor een eventuele Russische invasie.

Krim

Rusland heeft met de annexatie van de Krim, twee jaar geleden, een duidelijk signaal afgegeven aan de omringende landen en ex-Sovjetgebieden. Vooral de Baltische staten zijn bang om te worden bezet door de Russen.

De komst van een roulerend leger noemen de vier landen slechts symbolisch. Mede daarom overwegen zij om een gezamenlijk luchtafweersysteem op te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.