buitenland

Trump: Brexit is voorbeeld voor mijn campagne

Door Elif Isitman - 24 juni 2016

Voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet Brexit als een voorbeeld voor zijn campagne. Het feit dat Groot-Brittannië nu de Europese Unie verlaat, is een ‘geweldige ontwikkeling’, vindt Trump.

De Republikein was vrijdag in Schotland om zijn nieuwe Trump Turnberry golfresort te openen, net nadat de Britten hadden besloten om de EU te verlaten. De stem van de Britten is een opstand tegen het establishment, zei Trump, iets wat ook in zijn eigen campagne past vindt hij.

Schok

Trump trok een vergelijking met de manier waarop hij illegale immigratie wil aanpakken. ‘Het volk wil zijn eigen land terug. Ze willen een soort van onafhankelijkheid. Dat zie je in heel Europa,’ aldus Trump.

De economische schok zal volgens hem snel genoeg wegebben, waarna verschillende andere Europese landen ook de inspiratie zullen opdoen om te breken met de EU. Verschillende Europese partijen hebben al aangekondigd dat te willen, onder wie de PVV en de SP.

Bemoeien

Zijn rivale Hillary Clinton was daarentegen bepaald niet onder de indruk van het resultaat van het referendum. Zij had eerder al aangegeven niet voor een Brexit te zijn.

Trump haalde verder uit naar de Amerikaanse president Barack Obama, die zich eerder tijdens een driedaags bezoek aan Groot-Brittannië meerdere keren uitsprak tegen een Brexit. Obama had zich er niet mee moeten bemoeien, vindt Trump. ‘Ik denk eigenlijk dat zijn aanbeveling de reden is dat het is gefaald,’ zei Trump.

Het nieuwe golfresort van Trump ligt op de westkust van Schotland, op ongeveer 85 kilometer van Glasgow. Hij investeerde 290 miljoen dollar in de renovatie van het resort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.