#American Dreamers

Trump pareert ‘geldzorgen’ met frontale aanval op Clinton

Door Tom Reijner - 22 juni 2016

Is de bodem van de campagnekas van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump nagenoeg bereikt? Uit de laatste cijfers van de Federal Election Commission blijkt dat hij het moeilijk heeft met inzamelen van geld, een stuk lastiger dan zijn opponent bij de Democraten Hillary Clinton.

Vorige maand zou hij ‘slechts’ 5,5 miljoen dollar hebben opgehaald bij fundraisers, terwijl Clinton zeker 26 miljoen kreeg – het vijfvoudige dus.

Controverse

In mei wist Clinton zo’n 42,5 miljoen over te houden, terwijl de Trump-campagne het moest doen met een restant van 1,3 miljoen dollar. Nog nooit is het geldelijke verschil tussen campagnes op dit tijdstip zo groot geweest, aldus The New York Times. De Democraat staat er dus een stuk beter voor als het gaat om haar campagnefinanciën. Uit de officiële gegevens blijkt dat de miljardair ongeveer 10 procent van zijn campagnegeld uitgeeft aan eigen bedrijven en bedrijven van zijn familieleden. In mei was dat zelfs 17 procent.

Het is sowieso onevenredig verdeeld: Clinton heeft liefst 700 medewerkers die haar bijstaan verspreid over de Verenigde Staten. Trump moet het doen met 70 mensen. Het is wellicht ook de reden waarom hij zo vaak in de media te vinden is, en de controverse niet schuwt. Maar volgens Trump is er weinig aan de hand. Ik sta er gewoon goed voor, zegt hij tegen CBS News.’Ik heb ook geen zin om mijn hele leven te besteden aan het ophalen van geld bij mensen,’ een duidelijke sneer aan het adres van Clinton. Want wat zij opstrijkt, is ‘bloedgeld’. De Republikein heeft altijd gezegd dat hij zijn eigen campagne wel zou financieren, maar probeert tegelijkertijd toch donors achter zich te krijgen. Die weten daardoor niet waar ze nu precies aan toe zijn.

Site

Intussen heeft Trump aangekondigd een anti-Hillary-site te beginnen. Op LyingCrookedHillary.com zullen volgens een verklaring ‘een paar van de meest desastreuze leugens van Clinton aan het Amerikaanse volk’ worden geopenbaard. ‘Het is meer dan ooit belangrijk dat Amerika beseft hoe oneerlijk Clinton echt is. We kunnen haar simpelweg niet vertrouwen. Ze mag haar onoprechtheid niet mee nemen naar het Witte Huis. Vier jaren Crooked Hillary in het Witte Huis is een risico dat de Amerikanen absoluut niet kunnen nemen.’

Trump broedt duidelijk op een andere verkiezingsstrategie. In de landelijke peilingen staat hij namelijk op achterstand tegen Clinton. Om de campagne op te schudden, ontsloeg hij eerder deze week campagneleider Corey Lewandowski, een vertrouweling van de vastgoedmagnaat, maar ook een die omstreden was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.