buitenland

Tusk mengt zich met smeekbede in strijd Brexit

Door Tom Reijner - 20 juni 2016

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk krijgt het nu toch een beetje benauwd. Het zou er zomaar van kunnen komen, het gevreesde Britse vertrek uit de EU. Donderdag zeggen de Britten ‘ja’ of ‘nee’ tegen een Brexit.

Hij richt zich maandag direct tot het volk in een soort smeekbede tot de Britse kiezer.

Nodig

‘Ik weet dat ik bijna alle Europese leiders achter mij heb staan als ik dat zeg: we hebben jullie nodig,’ aldus de Poolse ex-premier tijdens een bezoek aan Portugal.’Blijf bij ons.’ ‘Samen kunnen we toekomstige uitdagingen goed te lijf gaan,’ vervolgde hij, Gescheiden van elkaar wordt dat een stuk lastiger. Tusk voegde daaraan toe dat hoe de Britten donderdag ook stemmen, een grondige analyse van de toekomst van de EU noodzakelijk is.

Ongeacht de uitslag is het Brexit-referendum een ‘historisch moment’ voor de Europese Unie (EU). Volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zal het EU-referendum een nieuw tijdperk inluiden voor Europa. Lees meer >
2016-02-18 15:02:14 epa05168321 British Prime Minister David Cameron (L) is welcomed by EU council President Donald Tusk (R) prior to a bilateral meeting on the sideline of an extraordinary two-day EU summit at the EU headquarters in Brussels, Belgium, 18 February 2016. EU leaders were set to try to thrash out an agreement with Britain on reforms, amid hopes that they can seal a deal which will convince the country to stay in their bloc. Fears are rife that Britons might vote to leave the European Union in a referendum that Prime Minister David Cameron has promised to hold by the end of 2017, but that is widely expected this year already. The turmoil over Brexit - the buzzword for Britain's possible departure from the EU after more than 40 years of half-hearted membership - comes at a time when the bloc is already struggling with a severe migration crisis and enduring economic woes.  EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Leiders moeten eens bij zichzelf te rade gaan waarom kiezers – en niet alleen in het Verenigd Koninkrijk – gedesillusioneerd zijn over de Unie. ‘Brussel’ heeft het te lang op zijn beloop gelaten. Tusk waarschuwde vorige week al voor de ‘erg gevaarlijke’ politieke en economische consequenties van een Brexit, zowel voor het Verenigd Koninkrijk als de EU. Hij tekende wel aan dat de gevolgen ‘compleet onvoorspelbaar’ zijn.

Mislukt project

Het Brexitkamp staat in de eerste peilingen na de moord op Jo Cox op licht verlies,  al weet niemand echt hoeveel waarde je eraan moet toekennen. Bij de Britse parlementsverkiezingen zaten de peilers er bijvoorbeeld flink naast. Een van de leiders van de ‘Brexiters’, Nigel Farage,  heeft er alle vertrouwen in dat het nog goed komt. En zo niet, dan zullen landen als Nederland het ‘gedoemde’ EU-project alsnog afwijzen. ‘Ik denk nog altijd dat we gaan winnen donderdag. Zij die de Unie willen verlaten, geloven erin,’ zegt de voorman van de uitgesproken anti-EU-partij UKIP tegen BBC Radio 4.

Wat als Brit voor EU stemt? ‘Dan is er altijd nog Nederland’

En als het op een verlies uitdraait – en de Britse kiezer dus voor blijvend lidmaatschap van de EU stemt – is er volgens hem geen man overboord. ‘We zullen in dat geval niet het eerste land zijn dat vertrekt. Dat klopt. Maar er zijn ook nog de Denen of de Zweden of de Nederlanders die ons voor zullen zijn. Geloof me, dit project is gedoemd te mislukken.’ In navolging van de term Brexit (en Grexit) wordt een dergelijk, eventueel Nederlands afscheid van de EU aangeduid als Nexit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.