buitenland

‘Tusk moet weg’: ook Polen willen hervorming EU

Door Bauke Schram - 27 juni 2016

Na de Brexit-stem op donderdag hebben veel landen en organisaties hun ontevredenheid uitgesproken over bepaalde eigenschappen van de Europese Unie (EU). Ook de Poolse regering is het met veel dingen oneens.

De Polen willen onder meer dat de macht van de Europese Commissie wordt verschoven naar de Europese Raad, waar de regeringsleiders het voor het zeggen hebben.

Ontevreden

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski hekelde de Commissie en verschillende kleine overleggroepen van Europese leiders. Waszczykowski’s partijgenoot en de leider van regeringspartij, Jaroslaw Kaczynski, uitte zijn ontevredenheid over het beleid van onder andere Donald Tusk.

‘Hij draagt de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de Britse stem tegen de EU en moet uit de Europese politiek verdwijnen, maar dat geldt ook voor de hele EU-commissie in haar huidige samenstelling,’ zei Jaroslaw. De Poolse regering ligt al tijden overhoop met de EU, die vindt dat het Grondwettelijk Hof van het Oost-Europese land niet democratisch genoeg is.

De stem voor een Brexit veroorzaakte een schokgolf aan kritiek op de EU en de bureaucratische manier van werken. Zelfs de nieuwe pro-Europese regering van Oostenr ijk heeft aangegeven dat de hervorming van de EU noodzakelijk is.

Euroscepsis

Volgens Peter van Ham, een senior research fellow aan het Clingendeal-instituut, was de Brexit-stem een duidelijk signaal dat de constante toename van EU-samenwerking euroscepsis alleen maar aanwakkert. ‘Met een Brexit komt een einde aan de politieke poppenkast, door de weg vrij te maken voor een een helder en concreet alternatief voor de toekomst van Europa.

‘Of Brussel het leuk vindt of niet, het moet nu overleggen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU,’ zegt van Ham.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.