buitenland

Vertrouwen in EU neemt af in aanloop naar Brexit

08 juni 2016

Uit een grootschalig onderzoek in tien EU-landen blijkt dat het vertrouwen in de Europese Unie (EU) afgelopen jaar is afgenomen. Een eventueel Brits vertrek uit de EU kan de Europeanen nog pessimistischer maken.

De EU-inwoners zijn er wel over uit: een Brexit schaadt de EU. Uit het onderzoek van Pew Research Center dat dinsdag verscheen, blijkt dat bijna driekwart van de Europeanen vindt dat een Brits vertrek negatief zou zijn voor de Unie.

Met het naderende Brexit-referendum groeit de spanning niet alleen in Groot-Brittannië, ook in de rest van Europa wordt de stemming op de voet gevolgd. Wat wordt de keuze van de Britten: verder binnen of buiten de EU? Op 23 juni spreken zij zich hierover uit. Hoewel uit de laatste peilingen blijkt dat het pro-Brexit-kamp steeds populairder is geworden, gaat het pro-EU-kamp nog net aan kop.

Publieke steun

Lees ookBrexit: het Britse verzet tegen de EU is hevig en herkenbaar

Ondertussen worden Europeanen pessimistischer over het Europese project, volgens Pew. Nog maar de helft van de ondervraagden uitte specifiek steun voor de EU, tegenover 61 procent in 2015. Iets minder dan de helft ziet graag een deel van de macht uit Brussel terugkeren naar nationale overheden. Dat geldt vooral voor de Britten, maar ook 44 procent van de Nederlanders wil meer soevereiniteit.

Meningen over de EU zijn niet eenduidig verdeeld over het politieke spectrum. In Groot-Brittannië, Duitsland en Polen geniet de EU vooral steun van de linkerflank. In Spanje en Zweden zijn juist rechtse kiezers positief.

Toekomst

Een andere uitkomst van het onderzoek zal in ‘Brussel’ wel een glimlach op het gezicht brengen. Het vertrouwen onder jongeren is namelijk een stuk groter dan bij bijvoorbeeld 50-plussers. In Frankrijk en Nederland is dit verschil het grootst.

Euroscepsis heeft dan weliswaar vrijwel overal op het continent aan terrein gewonnen, veel jongeren zien de waarde van een Europese overkoepeling dus wel degelijk in. Toch zou een eventuele Britse exit een einde kunnen maken aan deze trend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.