buitenland

Weg naar visumvrij reizen voor Turken wordt steeds lastiger

Door Emile Kossen - 15 juni 2016

Turkije is de afgelopen maand helemaal niets opgeschoten in het proces om visumvrij reizen naar de Europese Unie te regelen. Er moet nog steeds aan zeven voorwaarden worden voldaan, zegt de Europese Commissie. Wij gaan onze wetgeving er niet voor aanpassen, houdt de Turkse regering vol.

In ruil voor hulp bij het tegenhouden van migranten beloofde de EU Turkije om sneller visumvrij reizen voor 79 miljoen Turken te regelen, al vanaf eind juni. Turkije moet daarvoor wel aan een lijst van 72 voorwaarden voldoen, wat een steeds groter probleem lijkt. Uit een nieuw tussentijds rapport van de Europese Commissie dat in handen is van Politico blijkt dat de Turken nog op zeven punten verbetering moeten doorvoeren. Daardoor gaan ze de gestelde juni-deadline missen.

Vervolging

Hoever kan Turkije gaan, tot EU de migratiedeal opblaast?

EU-voorwaarde nummer 65 is ‘het recht op een eerlijke rechtsgang en vrijheid van meningsuiting’. De afgelopen maanden heeft Turkije meermaals laten zien niet aan die eis te voldoen. De discussie met Brussel draait vooral om controversiële Turkse antiterreurwetgeving, die veelal wordt gebruikt om intellectuelen, journalisten en activisten achter de tralies te krijgen.

De nieuwe Turkse premier Binali Yildirim zei dinsdag dat de Turkse wetgeving volledig te verdedigen valt, omdat het land militair optreedt tegen zowel de Koerden als Islamitische Staat (IS). ‘We zijn aan het vechten voor de eenheid en solidariteit van ons land. Aanpassingen aan de antiterreurwetgeving zijn uit den boze, zelfs als die veranderingen zouden leiden tot visumvrij reizen.’

Dreigementen

EU-parlement speelt het hard: blokkade voor visumvrij reizen Turkije

Tegelijkertijd dreigt Turkije met het opblazen van de migratiedeal als visumliberalisering niet snel voor ze wordt geregeld. Eerder verklaarde het Europees Parlement de beslissing op de lange baan te schuiven, totdat Ankara aan alle criteria voldoet.

Als de controverses rondom Turkije wat zijn afgezwakt, lijkt een doorbraak wel degelijk mogelijk, zeggen EU-officials. Het is maar de vraag hoe streng de Europese Unie de 72 voorwaarden wil toepassen: tussen de zestig landen die nu al visumvrij naar Europa mogen komen, zit onder meer een relatief onvrij land als de Verenigde Arabische Emiraten. De volgende rapportage uit Brussel komt in september, de nieuwe deadline voor Ankara.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.