buitenland

Worden EU en Britten ‘beste vrienden’ na Brexit?

Door Elif Isitman - 28 juni 2016

Groot-Brittannië wordt de ‘beste vriend’ van de Europese Unie, als de twee tot een overeenkomst kunnen komen waarbij de Britten mee kunnen blijven doen aan de interne vrije markt. We worden ‘jullie beste vrienden ter wereld’.

Dat zegt UKIP-leider en Brexit-voorman Nigel Farage dinsdag in het Europees Parlement.

Geschreeuw

Dit gebeurde nadat voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een presidentieel verbod afkondigde voor zijn ambtenaren en commissarissen om nog langer contact te hebben met Britse vertegenwoordigers. ‘Als wij het idee van een handelsovereenkomst zouden afwijzen, dan zou dat veel slechter uitpakken voor jullie dan voor ons,’ voegde Farage er vilein aan toe.

De opmerkingen van Farage zorgden voor rumoer binnen de vergadering. Parlementsvoorzitter Martin Schulz moest de boze parlementariërs, die Farage begonnen uit te joelen, tot bedaren brengen. De parlementariërs maakten met hun geschreeuw juist gebruik van dezelfde tactiek die UKIP normaliter kenmerkt, aldus Schulz.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel merkte naar aanloop van de vergadering op dat de Britten niet moeten verwachten dat ze wel de lusten van de EU (zoals vrije handel) kunnen krijgen, zonder ook de lasten (bijvoorbeeld vrij verkeer van personen) te accepteren.

‘Wie onze familie uit wil, kan niet verwachten dat ze verantwoordelijkheden links laten liggen, maar wel de privileges krijgen,’ aldus Merkel. Eenmaal gearriveerd in Brussel, werd haar toon wat milder: zij wil het proces versnellen noch vertragen, maar wil gewoon niet in een impasse terechtkomen, aldus Merkel.

Afshin Ellian: ‘Weg met Juncker en zijn ancien regime!’

Scheidingsprocedure

Het Parlement nam dinsdag in Brussel een resolutie aan waarin de Britse premier David Cameron wordt opgeroepen om de andere 27 EU-lidstaten onmiddellijk op de hoogte te stellen van de voorgenomen Brexit.

Met andere woorden: de Britten moeten van hen onmiddellijk artikel 50 van het Verdrag van Lissabon inroepen. Meteen daarna moet de scheidingsprocedure van start gaan, aldus de resolutie.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk riep voorafgaand aan het debat de landen op geduldig te zijn en de Britten wat tijd te gunnen voordat ze formeel aangeven dat ze de EU gaan verlaten.

Wel zei hij: ‘De EU is er klaar voor om het proces vandaag al te beginnen. Overigens wel zonder enthousiasme, want dit is niet ons gewenste scenario’. Dinsdagavond overlegt Cameron verder met de andere regeringsleiders. Woensdag komen de 27 EU-lidstaten nogmaals bijeen, maar dit keer zonder de Britten. ‘Dan praten we over een nieuwe impuls, een nieuwe toekomst voor Europa,’ aldus Tusk.

Tusk benadrukte meerdere keren dat de scheidingsprocedure niet van start kan gaan voordat de officiële Britse kennisgeving er ligt. Cameron wil die taak doorschuiven naar zijn opvolger, die waarschijnlijk pas in oktober wordt aangesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.