#Brexit

Corbyn stapt zelfs na motie van wantrouwen niet op

28 juni 2016

De grootste oppositiepartij van Groot-Brittannië wil van zijn leider af. Een ruime meerderheid – 81 procent – van de Labour-parlementariërs stemde voor een motie van wantrouwen tegen leider Jeremy Corbyn. De socialistische politicus weigert echter op te stappen.

In totaal stemden 172 Labour-politici tegen Corbyn, terwijl maar veertig zich achter hem schaarden. De partij vindt dat Corbyn zich niet fel genoeg heeft ingezet tegen een ‘Brexit’. Als de ‘rebellerende’ parlementariërs die met het afzetten van de leider begonnen echt van hem af willen, moeten ze waarschijnlijk een nieuwe leiderschapsstrijd houden.

eagle en bennDe mogelijke opvolgers van Corbyn staan al klaar om verkozen te worden

Richting

‘We zijn een democratische partij, met een duidelijke richting,’ zei Corbyn in een persbericht. ‘Het Britse volk heeft Labour-partijleden, vakbonden en parlementariërs nodig die zich verenigen en mijn leiderschap steunen, tijdens deze moeilijke dagen voor ons land.’

De radicale marxist is ervan overtuigd dat de kiezer blij is met zijn leiderschap en hij wil de partijleden niet teleurstellen. Na zijn benoeming in september 2015, waarbij bijna 60 procent van Labour-leden hem als leider aanwees,  is Corbyn gestaag minder populair geworden. Zijn collega’s in de centrum-linkse Labourpartij zijn het vaak niet eens met zijn extreme standpunten.

Wantrouwen

De motie van wantrouwen is niet bindend, maar normaal gesproken stapt een leider wel op als een ruime meerderheid van de parlementariërs voor de motie van wantrouwen stemt. Corbyn wil daar echter niets van weten. Op maandagavond verzamelden duizenden fans van Corbyn zich voor het parlement om hun steun voor de politicus te betuigen.

Als huidige leider zou hij sowieso mee kunnen doen aan een nieuwe leiderschapsstrijd, zegt hij zelf. Tegenstanders zeggen echter dat de partijregels hier onduidelijk over zijn. Yvette Cooper, die derde werd tijdens de leiderschapsverkiezingen vorig jaar, haalde vandaag flink uit naar Corbyn. De voormalige schaduwminister voor Binnenlandse Zaken, en de vrouw van voormalige minister van Financiën Ed Balls zei tijdens een persconferentie dat ze teleurgesteld is in de ‘vriendelijke’ Corbyn.

Zelf gaf ze aan zichzelf misschien nogmaals als leider verkiesbaar te stellen. ‘Jeremy laat het hele volk en Labour-stemmers, die een sterke oppositie nodig hebben, vallen als hij nog langer zo doorgaat. Ik hoop echt dat hij de juiste beslissing neemt en straks opstapt.’

Sabotage

Cooper en vele andere Labour-leden, waaronder meer dan vijftig schaduwkabinetpolitici, vinden dat Corbyn zich niet genoeg heeft ingezet tijdens de campagne om Groot-Brittannië in de EU te houden. De socialistische Labour-leider liet weinig van zich horen tijdens de campagne, behalve op de dag van het EU-referendum zelf.

Volgens onder meer de BBC zijn er zelfs bewijsstukken dat Corbyn expres tegen de Remain-campagne van Labour inging. Hij wordt er namelijk van beschuldigd eigenlijk tegen de Europese Unie te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.