buitenland

Zweden: asielwet moet liegende jongeren tegenhouden

Door Jelmer Kos - 20 juni 2016

In het Zweedse Parlement wordt dinsdag naar alle verwachting een strenge migratiewet aangenomen. De wet moet vooral de rechten van kinderen die asiel in Zweden willen aanvragen, inperken. Het meest controversiële aan de wet is een leeftijdstest voor ‘minderjarige asielzoekers’.

‘We kunnen niet iedereen helpen,’ verklaart de Zweedse minister van Justitie en Migratie Morgan Johansson tegen de Zweedse krant VLT. ‘Het is een noodzakelijke beslissing om te voorkomen dat Zweden in dezelfde situatie als in 2015 belandt.’

Het plan is om de permanente verblijfsvergunning, deels met terugwerkende kracht, om te zetten in een tijdelijke verblijfsstatus. Daarnaast wordt gezinshereniging voor kinderen die geen vluchtelingen blijken te zijn, moeilijker gemaakt.

Zweden was tot op heden juist een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van rechten voor asielzoekers. Het land wil echter niet meer zoveel migranten als in 2015 aan de grens hebben, toen 163.000 migranten een asielaanvraag deden.

Lees ook
Waarom migranten in Zweden amper aan een baan komen

Liegen

Veel migranten zouden liegen over hun leeftijd, want als kind maken ze meer kans om asiel te ontvangen. De wet moet dan ook controversiële leeftijdstesten van minderjarige asielzoekers toestaan. Door middel van MRI-scans van knieën van migranten moet de ware leeftijd van de asieljongeren duidelijk worden.

‘Dit gaat niet alleen over de asielprocedure, maar ook over de veiligheid van de asielaccommodaties,’ zegt minister Johansson. Zo’n zeventig procent van de asielzoekers zou liegen over hun leeftijd om daarmee de extra rechten van een kind te verkrijgen.

‘Volwassenen horen bij de volwassenen, kinderen horen bij kinderen,’ aldus de minister. Meer dan 18.000 jonge mannen en vrouwen kunnen in het aankomende of volgende jaar een leeftijdstest verwachten.

Ophef

‘Zweden was lang een leider op het gebied van rechten voor asielzoekers, maar het land zakt nu naar de bodem,’ laat NGO Human Right Watch weten. Zij zijn van mening dat de migratiewet de veiligheid van asielkinderen zal schaden en hun kans om volledig te integreren in de Zweedse gemeenschap wegneemt.

2015-08-24 12:18:47 epa04896034 Austrian Foreign Minster Sebastian Kurz during his visit to the border between Macedonia and Greece where migrants are waiting for permission to cross into Macedonia, near the southern city of Gevgelija, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 24 August 2015. They also visited a new reception camp for migrants. From the beginning of the year to mid-June 2015, nearly 160,000 migrants landed in the southern European countries, mainly Greece and Italy, on their way to wealthier countries in Western and Northern Europe, according to estimates by the International Organization for Migration (IOM). EPA/GEORGI LICOVSKIAls Australië: Oostenrijk wil hardere aanpak migratie

Ook het Zweedse parlement is verdeeld. Vänsterpartiet, een linkse partij, zal tegen het voorstel stemmen en laat bij monde van parlementslid Christina Höj Larsen weten dat ‘de Zweedse regering met dit beleid een morele vrije val maakt.’

Maar de regeringspartijen zijn voorstander van de plannen. ‘We moeten ervoor zorgen dat Zweden geen aantrekkelijk land meer is om te bereiken,’ zegt Paula Bieler van de Zweedse Democraten. De nieuwe wet zal op 20 juli in werking treden en zal voor drie jaar gelden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.