#Brexit

Farage stapt op als UKIP-leider: ‘Wil mijn leven terug’

Door Tom Reijner - 04 juli 2016

UKIP-leider Nigel Farage heeft maandag besloten om op te stappen. Farage, een van de grote winnaars van het EU-referendum, vindt dat ‘zijn werk is gedaan’, nu de Britse kiezer heeft gekozen voor een Brexit.

‘Mensen zeggen “ik wil mijn land terug”. Nou ik wil mijn leven terug,’ sprak Farage bij zijn aankondiging dat hij terugtreedt.

Hij zei in een toespraak dat hij nooit de politiek in is gegaan om carrière te maken. Zijn belangrijkste doelstelling was om Groot-Brittannië uit de EU te halen, zei Farage. En daar is hij met zijn stevige campagne in de aanloop naar het referendum in geslaagd.

Populair

‘Daarom heb ik nu het gevoel dat mijn werk erop zit. Ik kan onmogelijk nog meer bereiken dan wat we met het referendum hebben bereikt.’ Farage kondigde zijn vertrek al eens aan, nadat hij in het Britse parlement geen zetel wist te behalen. Daar kwam hij toen in allerijl weer op terug. Maar, verzekert hij, ditmaal blijf ik bij mijn besluit. Het was het de afgelopen tijd allemaal waard om een partij als UKIP te leiden, en de partij staat er goed voor. Tijd voor iemand anders aan het roer, impliceerde Farage tijdens zijn speech.

De laatste jaren werd UKIP onder leiding van de flamboyante en welbespraakte Farage alsmaar populairder. Het leidde – mede door het districtenstelsel in Groot-Brittannië dus niet tot een plek voor Farage in het Lagerhuis. De voorman van de Britse eurosceptici zat wel in het Europees Parlement, waar hij vorige week nog een tirade moest aanhoren van een rancuneuze Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Een nieuwe gooi naar een Lagerhuiszetel staat voorlopig niet bovenaan zijn verlanglijst, zei Farage volgens The Guardian. Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen het niet zo goed met elkaar vinden. Deze reactie van Carswell op Twitter is veelzeggend:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.