buitenland

Moedeloosheid en kritiek na aanslag Nice: ‘Er gaan meer doden vallen’

Door Emile Kossen - 17 juli 2016

De autoriteiten in Nice leken niet goed voorbereid op de aanslag van Mohamed Lahouaiej Bouhlel, die met een vrachtwagen 84 mensen doodde. De Franse premier Manuel Valls waarschuwt dat meer aanslagen zullen volgen.

Slechts enkele uren voordat de 31-jarige Tunesiër Bouhlel met een vrachtwagen over de Promenade des Anglais in Nice scheurde, waar op dat moment de Franse onafhankelijkheidsdag werd gevierd, was die weg nog hermetisch afgesloten door politiebusjes. Overdag had er namelijk een militaire parade plaats, maar nadat die was afgelopen, werden de busjes weggehaald.

Weinig politieagenten om dader te stoppen
De Britse krant The Telegraph meldt dat donderdag zestig agenten dienst hadden in Nice, een laag aantal in verhouding tot het aantal toeschouwers: meer dan 30.000. Bouhlel kon twee kilometer over de promenade langs het water rijden, voordat hij door de politie werd doodgeschoten. Met zijn vrachtwagen doodde hij zeker 84 mensen, zowel Fransen als buitenlanders.

Er wordt onderzocht of Bouhlel in zijn eentje opereerde. De Franse politie pakte zondag twee nieuwe verdachten op, waardoor nu zeven mensen worden vastgehouden in verband met de aanslag.

Kritiek op Franse regering neemt toe na zoveelste aanslag
Het was niet de eerste dat Frankrijk het doelwit was van jihadisten, en volgens premier Manuel Valls moet er rekening mee worden gehouden dat binnenkort nieuwe aanslagen zullen volgen. ‘Dit is een voortdurende oorlog,’ aldus Valls zondag in een interview met Journal du Dimanche. ‘Het is moeilijk om te zeggen, maar er zullen meer levens worden vernietigd.’

Oppositiepartij Front National (FN) is klaar met de houding van de regering en wil dat de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve de eer aan zichzelf houdt. Marine Le Pen: ‘Overal ter wereld zou een minister met zo’n geschiedenis – 250 doden in achttien maanden tijd – allang zijn opgestapt.’

Bouhlel moet zeer snel zijn geradicaliseerd
De Franse autoriteiten zeggen nog geen aanwijzingen te hebben gevonden dat Bouhlel, die kampte met psychische problemen, het jihadisme aanhing. Premier Valls zegt dat ‘de radicalisering zeer snel lijkt te hebben plaatsgevonden.’

Daarbij baseert hij zich op getuigenissen van onder meer buurtbewoners, die zeggen dat Bouhlel pas sinds kort überhaupt moskeeën bezocht. Zaterdag claimde Islamitische Staat (IS) verantwoordelijkheid voor de aanslag in Nice.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.