buitenland

‘Aanslagpleger met bijl werd nooit gecontroleerd in Duitsland’

Door Emile Kossen - 22 juli 2016

In tegenstelling tot de regels werd de 17-jarige asielzoeker die maandag in het Duitse Würzburg vier mensen verwondde met een bijl, nooit gecontroleerd door de autoriteiten. Het toont andermaal aan dat de Duitse diensten weinig weten over wie afgelopen jaar het land binnen kwam.

De identiteit van de 17-jarige dader, Riaz. A., werd geen enkele keer gecontroleerd bij de grensovergang bij Passau, schrijft de Frankfurter Allgemeine vrijdag. Zijn identiteit werd niet gecheckt bij binnenkomst, en zijn vingerafdrukken werden geen enkele keer afgenomen tijdens de asielprocedure, terwijl de regels dat wel voorschrijven. De enige maal dat de aanslagpleger werd gecontroleerd, was in juni 2015 in Hongarije.

Duizenden andere vluchtelingen dwalen door Duitsland
Met het afnemen van vingerafdrukken kan worden gecheckt of een asielzoeker voorkomt op de Europese en binnenlandse politiedatabases en in welke landen hij of zij eerder is gecontroleerd. Maar door de grote migratiestroom van vorig jaar, toen er meer dan een miljoen migranten naar Duitsland kwamen, werden de vingerafdrukken in veel gevallen niet afgenomen.

De Duitse krant schat conservatief dat er ‘duizenden andere vluchtelingen’ door Duitsland dwalen zonder dat de autoriteiten daar weet van hebben.

Regering wil link tussen terreur en migranten niet leggen
Riaz. A., geïdentificeerd als een Pakistaanse migrant, viel maandagavond op brute wijze passagiers in  een trein aan, met een bijl en een mes. Vier mensen raakten gewond, waarvan twee nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op. Riaz verscheen eerder in een IS-video, waarin hij opriep tot aanvallen op het Westen.

De Duitse regering maakt zich zorgen over eventuele vervolgaanvallen, maar weigert tegelijkertijd te wijzen naar de migratiestroom. ‘Je kan niet zeggen dat er geen link is tussen vluchtelingen en terrorisme, maar de dreiging was altijd al groot en dat blijft ook zo, ongeacht de vluchtelingenkwestie,’ verklaarde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.