buitenland

Al-Nusra breekt met Al-Qa’ida: ‘Maar ze blijven doelwit van Amerika’

Door Emile Kossen - 28 juli 2016

De Syrische terreurgroep Jabhat Al-Nusra scheidt zich af van Al-Qa’ida en verandert van naam. Op die manier hoopt de groepering niet langer een doelwit te zijn van Amerika en Rusland. Voorlopig verandert er niets, reageren de Amerikanen.

2016-07-28 16:57:51 An image grab taken from a video broadcast on July 28, 2016 by Dubai-based Orient News satellite television shows the head of Al-Nusra Front in Syria, Abu Mohamad al-Jolani, giving a speech from an undisclosed location, in the first ever video showing his face to be released. Jolani said his jihadist group was breaking ties with Al-Qaeda and changing its name to Jabhat Fateh al-Sham (Conquest of Syria in Arabic). Al-Nusra, an offshoot of the Islamic State in Iraq, Al-Qaeda's former Iraqi affiliate, first emerged in January 2012 -- 10 months after the start of anti-government protests that were brutally repressed by the Assad regime, leading to a multi-sided conflict which continues today. The Arabic writing reads: "Soon, a televised speech by Sheikh Abu Mohammad al-Jolani.” / AFP PHOTO / Orient News / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / ORIENT NEWS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'

De voorman van Al-Nusra, Abu Mohamad Al-Golani, vertelt in een videoboodschap dat de groep vanaf heden ‘een nieuwe vorm aanneemt’. ‘Deze nieuwe organisatie heeft geen banden met welke buitenlandse organisatie dan ook.’ Al-Golani heeft al een nieuwe naam bedacht: Jabhat Fatah Al-Sham, wat ‘front voor de verovering van Syrië’ betekent.

Meer gematigde tactiek, ook naar andere partijen in Syrië toe
Volgens Al-Golani wordt met de naamsverandering de belangrijkste reden voor de Russische en Amerikaanse bombardementen op Al-Nusra weggehaald: de banden met Al-Qa’ida. Die groep zou zijn zegen hebben gegeven voor de afsplitsing.

Al-Nusra, opgericht in 2012 als afdeling van Islamitische Staat (IS), lijkt zich met de actie gematigder te willen opstellen, en gaat wellicht proberen banden aan te halen met andere strijdende partijen in Syrië. Tot dusver was de jihadistische groep niet welkom bij de vredesonderhandelingen die door de Verenigde Naties worden georganiseerd, en was het geen onderdeel van de tijdelijke wapenstilstand in Syrië.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft rebellen die zich binnen de komende drie maanden overgeven amnestie beloofd. Lees meer>

‘Naamsverandering verandert eigenlijk niets’
De Amerikanen zien vooralsnog geen enkele reden om de strategie in Syrië aan te passen. De naam van de terreurgroep doet er niet toe, het gaat om de acties, doelstellingen en ideologie van de groep, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Al-Nusra blijft een doelwit. We denken zelfs dat de kans op operaties van de organisatie in de VS of Europa steeds groter wordt.’

Al-Nusra staat bekend als de grootste jihadistische groepering in Syrië, na Islamitische Staat (IS). De groep vecht vooral tegen het Syrische regime van Bashar al-Assad, terwijl IS zich richt tegen alle tegenstanders van hun ideologie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.