#Brexit

Theresa May volgt woensdag al David Cameron op

Door Bauke Schram - 11 juli 2016

Andrea Leadsom, een van de twee kandidaten voor het Britse premierschap, heeft zich teruggetrokken. De huidige minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, wordt de nieuwe premier. Ze wordt woensdag geïnstalleerd.

Leadsom gaf aan dat de Conservatieve partij zo snel mogelijk een plaatsvervanger voor Cameron nodig heeft. Zij wil de weg vrijmaken voor May, om Groot-Brittannië zekerheid te bieden.

Daarom moet Leadsoms tegenstander May nu als premier aantreden, aldus de politicus. ‘May heeft de steun van zestig procent van de Conservatieve parlementariërs. Daarom trek ik mij terug uit de verkiezingen en ik wens May veel geluk.’

Op maandagochtend deden geruchten de ronde dat de ‘scheldpartijen’ die Leadsom over zich heen kreeg, te veel voor haar werden. In een interview met de Britse krant The Times zei de politicus dat zij zichzelf als ‘bekwamer’ beschouwde voor het premierschap, omdat zij kinderen heeft.

Uitspraak in verkeerde keelgat

May heeft geen kinderen, en volgens Leadsom betekent dit dat zij minder begaan is met het lot en de toekomst van Groot-Brittannië. De uitspraak schoot bij veel fans en politici in het verkeerde keelgat. Zeker omdat de strijd tussen twee vrouwen gaat, werd de opmerking als ‘gemeen en seksistisch’ genoemd.

Tijdens de aankondiging zei Leadsom echter niets over het Times-artikel. May moet nu aantreden als premier en leider van de Conservatieven, om het land ‘tijdens deze onzekere tijden’ van een duidelijke leider te voorzien.

‘We hebben nu een sterke leider nodig om het Britse vertrek uit de Europese Unie te bewerkstelligen,’ aldus Leadsom. De politicus voerde campagne voor een Brexit en kreeg na het referendum steun van veel eurosceptische conservatieve parlementariërs.

May wordt waarschijnlijk premier

Wat nu gaat gebeuren is onduidelijk. Omdat het Britse volk noch de Conservatieven zeggenschap zal hebben in het premierschap, wordt er waarschijnlijk een beroep gedaan op het 1922-comité.

Het comité komt op voor het belang van Tories, vooral die op de ‘backbench’, politici zonder specifieke portefeuille. Het 1922-comité is ook verantwoordelijk voor de leiderschapsverkiezing.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.