buitenland

Assad: ‘Amerikanen nemen strijd tegen IS niet serieus’

Door Elif Isitman - 14 juli 2016

De Syrische president Bashar al-Assad heeft weer een van zijn zeldzame interviews afgegeven. Hierin zegt hij onder meer dat de Amerikanen de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) niet serieus nemen, en dat de Russen het nooit met hem over een eventueel aftreden hebben gehad.

Ditmaal was het de Amerikaanse zender NBC News die een Assad-interview gegund was.

Assad is optimistisch gestemd over de strijd tegen het terrorisme prijst de Russische interventie in Syrië. De Russen strijden zij aan zij met het Syrische regeringsleger, en helpen vooral door luchtaanvallen uit te voeren op IS, maar ook op andere milities die tegen Assad zijn.

Rusland beweerde eerder met Assad gesproken te hebben, onder meer over een eventueel aftreden en veranderingen in de Syrische grondwet. ‘Hier hebben ze nooit ook maar een woord over gezegd,’ zegt Assad donderdag.

Assad maakt zich geen zorgen

Alleen de Syrische bevolking zal beslissen wanneer hij weg moet, zegt hij. De meeste partijen zien Assad het liefst vertrekken: Turkije maar ook de Verenigde Staten en verschillende strijdende oppositiegroepen zien het vertrek van Assad als voorwaarde om een politieke transitie in Syrië in gang te zetten en het ruim vijfjaar-durende conflict te beëindigen. Ook de Russische president Vladimir Poetin zei eerder dat het conflict in Syrie ‘alleen op politiek niveau’ kan worden opgelost.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vliegt donderdag naar Moskou om opnieuw met de Russen te praten over Syrië. Of Assad zich zorgen maakt dat er daar een deal wordt gesloten waarmee hij zou worden gedwongen af te treden? ‘Nee, dit is de manier waarop zij (de Russen, red.) politiek bedrijven. Dat gaat niet over dealtjes sluiten, maar het is gebaseerd op waarden,’ aldus Assad.

‘Syrië is over een paar maanden heroverd’

De Syrische president haalt bovendien uit naar de Amerikanen, die volgens hem de strijd tegen IS niet serieus namen. ‘Het duurt niet langer dan een paar maanden voordat ik de totale controle over Syrië weer terug heb,’ zei Assad.

Volgens hem kwam het omslagpunt voor IS en het ‘terrorisme’ pas toen Rusland besloot zich in het conflict te mengen. De Amerikanen zeiden eerder dat Assad leed aan waanbeelden, toen hij zei dat IS binnen een paar maanden verslagen zou worden.

‘Wij willen die terroristen verslaan, terwijl de Amerikanen die groepen juist wil inzetten om het regime in Syrië omver te werpen,’ zegt Assad. Hiermee doelt hij op de verschillende milities die zowel tegen Assad als IS vechten, onder wie de Koerdische YPG. Die ontvangen steun van de Amerikanen en het westen.

Het interview komt gelijktijdig met berichten dat binnen IS wordt gevreesd voor de val van het ‘kalifaat’. Het territorium van de terroristen wordt steeds kleiner: Het afgelopen anderhalf jaar werd het ‘IS-kalifaat’ steeds kleiner. In 2015 werd 14 procent van de gebieden van de terreurgroep heroverd door legers en rebellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.