buitenland

Verdachte man Brussel blijkt ‘student stralingskunde’

Door Elif Isitman - 20 juli 2016

Na een politieoperatie van meer dan vier uur lang, is er duidelijkheid over wat er aan de hand is geweest in het centrum van Brussel. Rond half een ’s middags werd een man gesignaleerd die zich verdacht gedroeg, maar hij blijkt uiteindelijk ongevaarlijk.

De man is een student ‘stralingskunde’ die onderzoek verricht naar radioactiviteit in de Belgische hoofdstad, meldt politiecommissaris Christian de Coninck woensdagmiddag.

Wel gedroeg de man zich ‘totaal abnormaal’, zegt De Coninck. Hij is opgepakt en zal worden verhoord door de politie.

Beeld van de verdachte die onder schot werd gehouden – Foto: Twitter/Sebastiaan Beens

Legitiem maar toch verdacht

‘De verdachte is een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is,’ is de verklaring van de politie. De politie omschrijft het onderzoek van de jongen als ‘perfect legitiem’, maar benadrukt wel dat het in deze tijden ‘niet verwonderlijk’ is dat dit type gedrag als verdacht wordt beschouwd. ‘Wij konden daarom geen enkel risico nemen,’ aldus politiewoordvoerder Ilse Van De Keere.

De verdachte man hield de Belgische media urenlang in zijn greep. De student droeg een winterjas waaronder draden tevoorschijn kwamen. Op een warme dag als deze, zaaide dit argwaan. Verschillende winkeliers in de omgeving sloegen alarm.

Hij hing geruime tijd rond bij een winkelgalerij. De omgeving rondom het drukke Muntplein in Brussel was urenlang afgesloten.

Uiteindelijk werd kort voor 6 uur de politieoperatie afgekapt, nadat de man urenlang door agenten onder schot werd gehouden. Zowel een speciale interventie-eenheid als de Belgische ontmijningsdienst DOVO en de brandweer werden voor de actie op de been gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.