buitenland

Brexit-minister: nieuwe EU-migranten mogen niet blijven

Door Emile Kossen - 17 juli 2016

Europese migranten die nog net voor het officiële vertrek van de Britten uit de EU naar het Verenigd Koninkrijk komen, moeten er niet vanuit gaan dat ze mogen blijven. Daarvoor waarschuwt de nieuwe Brexit-minister, David Davis.

EU-migratie, waarbij bewoners uit EU-lidstaten naar een andere lidstaat verhuizen, was een van de belangrijkste thema’s rond het Britse referendum. Er wonen in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld meer dan een half miljoen Polen, die veelal ongeschoolde banen innemen.

Migranten die al een tijdlang in het Verenigd Koninkrijk wonen, hoeven zich geen zorgen te maken. Zij mogen blijven, zegt de 67-jarige Davis in een interview met de Britse krant Mail on Sunday. Voor hen zal een ‘genereuze schikking’ worden geregeld, belooft de nieuwe minister. In ruil daarvoor moeten Britten die wonen in landen als Spanje ook met rust worden gelaten.

Entreedatum instellen bij ‘last-minute’ migratiestroom
De situatie voor nieuwe EU-migranten kan anders zijn. Davis, zelf zeer sceptisch over de Europese Unie, houdt er rekening mee dat de komende maanden veel nieuwe migranten naar het Verenigd Koninkrijk komen, omdat ze nu nog legaal het land binnen mogen. ‘In dat geval moet het recht op bescherming gelden voor een bepaalde entreedatum,’ aldus Davis. ‘Dat soort beslissingen moeten we maken op basis van de realiteit, niet speculatie.’

De nieuwe premier Theresa May zei afgelopen week al dat een ‘last-minute’ migratiestroom niet kan worden uitgesloten. Ze maakte onlangs de invulling van haar kabinet bekend en had dus ook een plek voor een tijdelijk Brexit-ministerie.

Europeanen weigeren kan niet zomaar
Davis moet het Britse vertrek uit de Unie goed laten verlopen. Het weigeren van EU-migratie kan tot boosheid leiden bij andere lidstaten, want zolang de Britten bij de EU zitten, moeten ze vrijheid van personen respecteren.

Die situatie verandert als het Verenigd Koninkrijk formeel de EU wil verlaten. Davis deed zondag een voorspelling voor de tijdlijn van een Brexit: de regering wil begin 2017 artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeren. Daarna hebben de Britten twee jaar, dus tot begin 2019, om de onderhandelingen over een vertrek tot een goed einde te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.