#Brexit

Brexit onderhandelingen: nog even niet, denkt Juncker

25 juli 2016

Het begin van de Brexit-onderhandelingen zal voorlopig nog op zich laten wachten. De Britse regering is zodanig onvoorbereid op de Brexit-stem, dat pas over een paar maanden de exit-procedure kan worden gestart.

Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had het liefst gezien dat Groot-Brittannië zo snel mogelijk met een Brexit-plan zou komen. Maar daar is de Britse overheid nog niet aan toe, zij heeft nog een paar maanden tijd nodig om zich te positioneren, zei Juncker tegen de Franse zender France 2.

Volgens Juncker is het aan de Britten om te beslissen wanneer de onderhandelingen worden gestart, want volgens artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, het verdrag dat de terugtrekking uit de Europese Unie regelt, moet Groot-Brittannië het vertrek uit de unie aankondigen en zo artikel 50 in werking laten gaan. ‘Ik had liever dat ze de ‘ontslagbrief’ zo snel mogelijk hadden opgestuurd, omdat ik dacht dat de Britten die uit de Unie wilden, zich daar ook op hadden voorbereid.’

‘Geen toegang tot EU-markt voor Britten zonder vrij verkeer van personen’
Juncker blijft bij het standpunt dat Groot-Brittannië geen toegang zal krijgen tot de interne vrije markt als zij het vrije verkeer van personen niet accepteert. De voorzitter van de Europese Commissie zei dat dit ‘zonder uitzondering of nuance’ voor iedereen geldt die de regels van de vrije markt niet accepteert.

Meer macht over het eigen migratiebeleid was juist een van de speerpunten van de Brexit-voorstanders. Theresa May zou zich dan ook inzetten voor ‘zachte Brexit’: er zouden plannen op tafel liggen die een uitzonderingspositie voor Groot-Brittannië mogelijk maken.

Groot-Brittannië zou daarbij zeven jaar gebruik kunnen maken van de interne vrije markt zonder dat ze zich aan de regel van vrij verkeer van personen te hoeven houden. Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) zou zich wel kunnen vinden in de ‘noodremoplossing’, als de Britten bijvoorbeeld rechten geven aan EU-burgers die al in het land wonen. Maar zo lang Groot-Brittannië een vertrek uit de EU nog niet officieel heeft aangekondigd, blijven de plannen onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.