#Brexit

Camerons erfenis totaal overschaduwd door Brexit

Door Bauke Schram - 13 juli 2016

David Cameron treedt op woensdag af als premier van Groot-Brittannië. Ondanks zijn bewogen en veelzijdige premierschap, zal hij altijd worden herinnerd als ‘de man van Brexit’

epa05398808 British Conservative Member of Parliament and Home Secretary Theresa May speaks at a press conference in Whitehall, Westminster, central London, Britain, 30 June 2016. Theresa May announced that she is to run in the Conservative Party leadership contest with the winner to be announced on 09 September 2016. EPA/SEAN DEMPSEYOver Camerons opvolger Theresa May: geen Iron Lady, wel keihard en conservatief

Zes jaar en twee maanden lang mocht Cameron zich de premier van Groot-Brittannië noemen. Onder zijn leiderschap werd het homohuwelijk gelegaliseerd, werd het minimumloon fors verhoogd en herstelde het land zich van een financiële crisis.

Camerons erfenis in het teken van Brexit

Ook werden twee referenda gehouden tijdens de ambtsperiode van Cameron: het referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, en over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie (EU). Dat laatste referendum werd tegelijkertijd de doodsteek van Camerons politieke carrière en zijn belangrijkste nalatenschap.

De loopbaan van Cameron was een bijzondere. In 2010 werd Cameron op 43-jarige leeftijd de jongste premier in bijna tweehonderd jaar. Hij kreeg de London Riots in 2011 voor zijn kiezen, en bood zijn excuses aan voor ‘Bloedige Zondag’de schietpartij door het Britse Leger op katholieken in het Noord-Ierse Derry in 1972. Ook was hij de leider van de eerste coalitieregering, samen met de Liberale Democraten, sinds 1945.


Nadat Labour dertien jaar de touwtjes in handen had in Groot-Brittannië, zou Cameron een ‘zachte’ Conservatief worden, anders dan de keiharde Margaret Thatcher. Hij nam zelfs de slagzin over van de ultralinkse vakbond TUC over: ‘Groot-Brittannië verdient loonsverhoging,’ schreeuwde hij wel eens in het parlement.

Zijn rechterhand en voormalig minister van Financiën George Osborne kondigde in juli 2015 dan ook een ‘leefbaar loon’ aan, in plaats van het minimumloon. In 2016 kregen werknemers minstens 7,20 pond (8,65 euro) per uur, ten opzichte van 7,80 euro daarvoor. Vanaf 2020 zal het minimumsalaris zelfs naar 10,80 euro per uur worden getild. De Conservatieven voerden ook strenge wetten in voor banken en grote bedrijven na de financiële crisis die begon in 2008. Aan de andere kant volgde in de herfst van 2015 een begrotingsuitzetting die ‘zo rechts was’, dat een kabinetsminister ontslag nam.

Toch opgestapt

Als hij wist hoezeer de opiniepeilers ernaast zaten, had hij het misschien niet gedaan, maar het Brexit-referendum was Camerons grote belofte in 2015 om een verkiezingsoverwinning in de wacht te slepen. De United Kingdom Independence Party won steeds meer aan populariteit, en het leek al een close call te worden tussen de Conservatieven en Labour.

Het EU-referendum werd veel eerder gehouden dan gedacht en draaide uiteindelijk Cameron de nek om. ‘Ik kan geen regeringsleider zijn als ik het oneens ben met de richting die het land inslaat.’ De nieuwe Britse premier was, ook een Brexit-tegenstander en werd voor 2015 als mogelijke opvolger aangewezen door Cameron zelf.

Na het referendum gaat May misschien zelfs een turbulentere tijd  tegemoet. Cameron blijft voorlopig nog parlementariër maar verhuist wel uit 10 Downing Street, dat leeg komt te staan voor de 75ste premier van Groot-Brittannië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.