buitenland

Dader van moord op bejaarde priester was ‘staatsgevaarlijke jihadist’

Door Emile Kossen - 26 juli 2016

Een van de twee daders van de gijzeling en brute moord van een bejaarde priester in Frankrijk is geïdentificeerd. De Franse autoriteiten wisten dat de 19-jarige man was geradicaliseerd, maar lieten hem in maart dit jaar uit de Franse gevangenis.

Franse politiebronnen melden aan persbureau AFP dat Adel Karmiche een van de twee terroristen is die achter de gijzeling zaten in een kerk in het Franse stadje Saint-Etienne-du-Rouvray. Karmiche, een Fransman van 19 jaar, probeerde het afgelopen jaar tweemaal naar Syrië te reizen om zich bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) aan te sluiten.

De eerste keer was in maart 2015, toen hij via München reisde met het paspoort van zijn broer. Drie maanden later probeerde hij het opnieuw, toen werd hij tegengehouden in Turkije. Hij werd uitgeleverd aan Frankrijk en zat tien maanden in de Franse cel. In maart dit jaar werd hij vrijgelaten, maar moest hij wel een enkelband om. Hij zou op een lijst van ‘staatsgevaarlijke’ Fransen staan.

Brute daad waarbij 86-jarige priester omkwam
Toch kon Karmiche niet worden tegengehouden. Dinsdag voerde hij samen met een andere terrorist een brute daad uit. De twee gijzelden een priester, drie zusters en twee kerkgangers in een kerk in het stadje in de buurt van Rouen, in Normandië.

PORTRET. De vermoorde priester: “Een warme en hulpvaardige man”

De 86-jarige priester Jacques Hamel werd met messteken vermoord. Een tweede gijzelaar raakte zwaargewond. De politie greep daarna in, waarmee groter leed kon worden voorkomen. De twee daders werden gedood, een derde verdachte werd opgepakt. De verdachte is een 16-jarige jongen uit Algerije, de identiteit van de tweede dader is nog niet bekend.

Frankrijk gaat deze oorlog winnen, zegt de president
De Franse president François Hollande gaf dinsdagmiddag toe dat de twee terroristen toesloegen ‘uit naam van Islamitische Staat’. Even daarvoor eiste IS-persbureau Amaq de aanslag op. Hollande noemde de aanslag in de kerk ‘een schandelijke terreuraanslag’.

In een live speech op televisie herhaalde de Franse president ’s avonds dat Frankrijk in oorlog is met IS. ‘Dit zal een lange strijd zijn. Onze eenheid moet onze kracht zijn, we moeten één blok blijven. Maar ik verzeker jullie: dit is een oorlog die we gaan winnen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.