#American Dreamers

Democratische conventie begint met onrust en slechte peilingen

Door Emile Kossen - 25 juli 2016

De partijconventie van de Democraten is maandag van start gegaan. Presidentskandidaat Hillary Clinton is binnen haar eigen partij vrijwel onomstreden, maar ze heeft het evenement wel nodig om haar eigen imago te verbeteren.

Vier dagen lang zal de Amerikaanse stad Philadelphia het toneel zijn van de Democratische conventie. In vergelijking met de conventie van de Republikeinen zal het er relatief rustig aan toe gaan. Toch zijn er genoeg zorgen voor Clinton. Dit staat er op het spel voor Hillary:

Profiel van Hillary Clinton, de ijskoningin van Amerika

Partijvoorzitter stapt op, Sanders-aanhangers boos
Debbie Wasserman Schultz, partijvoorzitter van de Democraten, had eigenlijk de conventie in Philadelphia moeten openen, maar zondag maakte ze bekend op te stappen. Reden voor haar vertrek is een reeks e-mails, verspreid door Wikileaks, waaruit blijkt dat de Democratische partij Bernie Sanders stelselmatig tegenwerkte tijdens de voorverkiezingen. Democratische kopstukken bespraken onder meer hoe ze Sanders in diskrediet konden brengen, bijvoorbeeld door openlijk te praten over zijn Joodse geloof. Schultz stapt na grote druk op. Sanders zei daarmee vrede te hebben (en zal maandag op de conventie spreken), maar zijn aanhangers hebben aangekondigd te gaan protesteren tijdens de conventie.

Ingehaald door Trump
Donald Trump profiteert ondertussen van zijn conventie-bounce, de traditionele sprong in de peilingen in de week na de partijconventie. Daardoor staat de New Yorkse zakenman nu opeens aan de leiding, zo blijkt uit een peiling van CNN: Trump krijgt 44 procent steun, Clinton 39 procent. Het is nu aan Clinton om een goede show neer te zetten en de achterstand recht te trekken. De komende dagen spreken onder meer Bill en dochter Chelsea Clinton, oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg, president Barack Obama en vicepresident Joe Biden.

Boek: alles over de verkiezingen
ShowtimeIn deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verkiezingsdag.Bestellen>

Running mate: saai, maar zeer degelijk
Tim Kaine, Clintons kandidaat voor het vicepresidentschap, moet tijdens de conventie laten zien wat zijn toegevoegde waarde is. In Amerikaanse media werd Kaine, senator uit Virginia, beschreven als een nogal saaie politicus, maar Kaine heeft in het verleden laten zien een goede spreker te zijn. In tegenstelling tot Hillary durft hij af te wijken van zijn tekst en kan hij goed debatteren. Hij verloor in zijn politieke carrière nog nooit een verkiezing en verspreidt een optimistische boodschap. Bovendien spreekt hij Spaans, na het doen van vrijwilligerswerk in Honduras, waardoor hij Latino-kiezers kan aanspreken.

Hillary Clinton met haar running mate Tim Kaine. Foto: AFP
Hillary Clinton met haar running mate Tim Kaine. Foto: AFP

Ze is wél aardig
Het levensverhaal van Hillary is bij veel Amerikanen weliswaar bekend – ze is al decennia lang in beeld – de campagne wil dat verhaal nog eens langs laten komen tijdens de conventie. De hoop is dat haar imago kan worden verbeterd, onder meer door een groep collega’s uit haar tijd als senator uit New York aan het woord te laten. De boodschap: Hillary is veel vriendelijker dan haar concurrenten beweren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.