buitenland

Duitse politie valt broedplek radicale moslims binnen

Door Tom Reijner - 28 juli 2016

De politie in het Noord-Duitse Hildesheim is woensdag een moskee binnengevallen die geldt als een verzamelplek van salafisten. Bij acht leden zijn huiszoekingen gedaan.

Het is niet bekend of er mensen zijn opgepakt, melden Duitse media.

Groot machtsvertoon

De politie had de Duitssprekende ‘Islamitische Kring van Hildesheim’, die de moskee in handen heeft, al langer in het vizier. De actie in Hildesheim, op iets meer dan 30 kilometer van de stad Hannover, ging gepaard met groot machtsvertoon. Er waren zeker 350 agenten betrokken bij de operatie. Ze ramden de deur van het gebedshuis in en stormden daarna de ruimte in, schrijft Bild. De omgeving werd afgezet.

Volgens de Duitse autoriteiten is de moskee een broedplaats waar moslims radicaliseren en hun deelname aan de jihad wordt aangemoedigd. Daarnaast roepen leiders in preken en lezingen op tot haat tegen ongelovigen. Volgens de veiligheidsdiensten is de moskee betrokken bij de radicalisering van jongeren.

Getroffen door radicaalislamitisch geweld

Tot nu toe zijn al 22 jongeren uit Hildesheim naar Syrië of Irak vertrokken om zich daar aan te sluiten bij bijvoorbeeld Islamitische Staat (IS) of een andere terreurorganisatie, schrijft De Morgen. Woensdagavond werd de politieactie beëindigd.

Duitsland is de afgelopen tijd getroffen door radicaalislamitisch geweld. Bij Würzburg werden, uit naam van IS, treinpassagiers aangevallen met een bijl en een mes. En een Syriër die banden heeft met deze terreurorganisatie, pleegde een zelfmoordaanslag bij een muziekfestival in Ansbach. Bij beide aanvallen vielen ‘alleen’ gewonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.