#Brexit

Eagle gaat echt de strijd aan met Labour-leider Corbyn

Door Bauke Schram - 11 juli 2016

De radicaal-linkse leider van de Labour-partij in Groot-Brittannië, Jeremy Corbyn, moet tijdens een nieuwe verkiezing opnieuw vechten voor zijn positie. Zijn tegenstander, Angela Eagle, wordt gesteund door het overgrote deel van de partijtop.

Eagle behaalde op maandag genoeg nominaties van parlementariërs om de strijd aan te gaan tegen Corbyn. Zij zal waarschijnlijk de centrum-linkse achterban van de partij achter zich krijgen, maar de grote groep ‘Corbynista’s’ moeten niets van de politicus weten.

Corbyn zal het Eagle moeilijk maken

‘De Labour-partij is verdwaald. Ik wil haar redden,’ aldus Eagle tijdens de officiële aankondiging van haar kandidatuur. Dat zal echter niet zonder slag of stoot gaan. Tijdens een interview met de BBC zei de huidige leider, Corbyn, namelijk dat hij legale stappen zal ondernemen als hij niet op het stembiljet wordt gezet. De partijtop diende een motie van wantrouwen in tegen Corbyn, maar hij weigerde op te stappen.

Het is het gevolg van weken onrust in de Labour-partij. Een groot deel van de partijtop keert zich tegen Corbyn, die bijna niets van zich liet horen tijdens de referendumcampagne. De centrum-linkse politici in de partij zijn helemaal klaar met de Marxistische politicus.

Daarom stelt Eagle zich verkiesbaar. ‘Ik zou dit niet doen als ik dacht dat ik geen goede premier zou zijn.’ De politicus schreef in 1997 geschiedenis als eerste openlijke lesbische parlementariër in Groot-Brittannië. In 2016 was zij zelfs de eerste homoseksuele politicus die voor de ‘despatch box’ sprak in het Britse lagerhuis.

Grote kanshebber

Volgens de gokbedrijven heeft Eagle de grootste kans te worden verkozen tot leider van de Labour-partij. Ook Owen Smith en David Miliband zouden een goede kans hebben.

De lancering van Eagle’s campagne kwam overigens op een onmogelijk tijdstip: net op dat moment kondigde de Conservatief Angela Leadsom aan dat zij zich terugtrekt als premierskandidaat. Veel journalisten verlieten de persconferentie van Eagle om het nieuws in het Tory-kamp te volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.