#Turkije

Erdogan: ‘Het volk wil dat ik verraders executeer’

Door Bauke Schram - 18 juli 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nogmaals aangegeven de strengste straffen te willen uitdelen aan de ‘landverraders’ achter de staatsgreep dit weekend. In een interview met de televisiezender CNN Türk gaf hij aan alles op alles te zetten om de doodstraf weer legaal te maken.

2016-07-17 17:57:29 epa05429406 Turkish President Recep Tayyip Erdogan cries near by coffins of Erol Olcok and his son Abdullah Tayyip Olcok, who were killed in a coup attempt on 16 July, during the funeral, in Istanbul, Turkey, 17 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced the coup attempt as an 'act of treason' and insisted his government remains in charge. Some 104 coup plotters were killed, 90 people - 41 of them police and 47 are civilians - 'fell martrys', after an attempt to bring down the Turkish government, the acting army chief General Umit Dundar said in a televised appearance. EPA/SEDAT SUNAWaarom vuurden coupplegers niet op Erdogan?

De coup is duidelijk een kans voor Erdogan om zijn eigen positie als president te versterken. Na de enorme arrestatiegolf die op de staatsgreep volgde, richt het controversiële staatshoofd zich op mogelijke straffen.

De wil van het volk

‘Het Turkse volk wil dat die terroristen worden geëxecuteerd,’ zegt de president op CNN Türk, de zender die hem via Skype interviewde in de nacht van de staatsgreep. ‘Waarom zou ik die landverraders dan achter de tralies gooien en jarenlang te eten geven? Ik zal elk besluit van het parlement over de doodstraf goedkeuren.’

Erdogan heeft ruim zesduizend Turken gearresteerd na de mislukte coup. Ook een groot aantal Turkse Nederlanders heeft zijn steun voor de president geuit. In verschillende Europese landen zijn ‘kliklijnen’ opgericht, zodat burgers steun van Turkse Europeanen aan de staatsgreepplegers kunnen doorgeven aan autoriteiten.

Erdogan zoekt naar verdachten

De 3,6 miljoen ambtenaren in Turkije is een reisverbod opgelegd en de militairen die nu gearresteerd zijn kunnen waarschijnlijk een forse straf verwachten. De Turkse staatspersbureau heeft het voormalige hoofd van de Turkse luchtmacht, Akin Öztürk, aangewezen als de man achter de staatsgreep, maar Erdogan is ervan overtuigd dat zijn rivaal Fethullah Gülen verantwoordelijk is voor de coup.

Gülen heeft ontkend ook maar iets met de operatie te maken te hebben. De prediker woont in de Verenigde Staten en Erdogan heeft van het land geëist dat ze Gülen uitleveren aan Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.