#Turkije

Erdogans invloed: aanhangers mobiliseren zich door heel Europa

Door Emile Kossen - 17 juli 2016

Na de mislukte staatsgreep in Turkije gingen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan niet alleen in Turkse steden de straat op, ook in Nederland en veel andere Europese landen. Tweede Kamerleden maken zich zorgen.

Erdogan riep tijdens de staatsgreep de hulp in van zijn aanhangers in Istanbul en Ankara, die uiteindelijk wisten te voorkomen dat de muitende militairen de macht grepen. Die oproep werd blijkbaar ook buiten Turkije serieus genomen, want na de coup gingen overal in Europa Erdogan-supporters ogenschijnlijk spontaan de straat op.

Zo liepen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zo’n 4.000 Turken mee met een optocht, waarbij ‘Allahu Akbar’ werd gescandeerd en liederen gericht tegen Fethullah Gülen werden gezongen. Volgens Deutsche Welle gingen Turken in twintig Europese steden de straat op om Erdogan te eren, waaronder tien plekken in Duitsland als Berlijn, Duisburg, Stuttgart, Bremen en Hannover.

‘Turkse vlaggen horen niet in Nederlands straatbeeld’
Ook in Nederland hadden manifestaties plaats. Vele honderden Nederlandse Turken verzamelden zich vrijdagnacht en zaterdag in Rotterdam en Eindhoven om te vieren dat de coup tegen Erdogan was mislukt.

Dat ging gepaard met kabaal, veel Turkse vlaggen en portretten van de Turkse leider. Een cameraman van de NOS kreeg in Rotterdam klappen, naar eigen zeggen omdat er ‘een sterk sentiment tegen westerse media’ heerste.

Tegen De Telegraaf uitten Kamerleden hun frustratie over de acties van de Nederlandse Turken. VVD-Kamerlid Han Ten Broeke passen de demonstraties in het straatbeeld van Istanbul of Ankara, ‘niet in die van Rotterdam of Amsterdam’. Sadet Karabulut (SP) noemt de mishandeling van de cameraman ‘afschuwelijk’. ‘Hiermee vier je geen democratie, integendeel.’

Mislukte integratie én een gevaar voor publieke orde
In Duitsland wordt door critici op eenzelfde manier gereageerd op de pro-Erdogan demonstraties. De prominente journalist Hugo Müller-Vogg schrijft op Twitter dat de manifestaties ‘het bewijs zijn van massaal mislukte integratie’.

Veiligheidsexperts zeggen tegen de financiële nieuwssite Deutsche Wirtschafts Nachrichten dat de demonstraties aantonen dat Erdogan de macht heeft om zijn aanhangers in Duitsland snel te mobiliseren. Dat brengt risico’s met zich mee, onder meer omdat het Turks-Koerdische conflict zo ook in Europa voor verhoogde spanningen kan zorgen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.