#Turkije

Erdogans eerste decreet: meer dan 1.000 scholen en ngo’s gesloten

Door Elif Isitman - 23 juli 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn eerste decreet uitgevaardigd sinds die noodtoestand die hij woensdag instelde. Zo laat hij meer dan duizend private scholen sluiten. Ook maakt hij het mogelijk om ‘bepaalde verdachten’ langer vast te houden.

Turkije voerde woensdag de noodtoestand in op bevel van Erdogan. Dit gebeurde na de mislukte staatsgreep van het leger van  de vrijdag daarvoor.

Met de noodtoestand krijgt de regering extra bevoegdheden, zoals het doorvoeren van wetten zonder parlementaire goedkeuring. Ook kunnen bepaalde burgerlijke rechten en vrijheden (tijdelijk) worden ingeperkt. Het is het eerste decreet van Erdogan sinds de noodtoestand werd uitgeroepen.

Scholen gesloten om banden met Gulen

Met zijn eerste decreet sluit Erdogan exact 1.043 privé-scholen, 1.229 goede doelen en ngos, 19 handelsverenigingen, 15 universiteiten en 35 medische organisaties vanwege vermoedelijke banden met de islamitische prediker Fethullah Gulen.

Daarnaast kunnen verdachten nu tot dertig dagen zonder officiële aanklacht vastgehouden worden. Eerder stond het maximum op vier dagen.

Turkije bereidt verzoek om uitlevering voor

De Turkse regering gaat nu de documenten voorbereiden voor het formele verzoek aan Amerika om Gulen uit te leveren, zegt Erdogan in een interview met France24. De Amerikanen vragen om expliciet bewijs voor strafbare feiten om hem te kunnen uitleveren.

De regering begon eerder al met de zuivering van het leger en staatsapparaat van aanhangers van de prediker, die zelf al sinds het einde van de jaren ’90 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont. Volgens Erdogan is hij de mastermind achter de coup, Gulen ontkent dit.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.