#Brexit

Premier May neemt Boris Johnson toch op in kabinet

Door Tom Reijner - 13 juli 2016

De Europese Unie (EU) krijgt alsnog te maken met ‘Brexiteer’ Boris Johnson. Hij is door de kersverse Britse premier Theresa May opgenomen in het kabinet, en wel als minister van Buitenlandse Zaken.

De voormalige burgemeester van Londen en een van de leiders van het Brexit-kamp was aanvankelijk zelf in de race om Cameron op te volgen, maar besloot, tegen alle verwachtingen in, toch niet mee te doen aan de strijd om het leiderschap van de Conservatieve partij.

Brexit-minister

Het is niet waarschijnlijk dat hij veelvuldig moet overleggen met de 27 andere EU-lidstaten voor een zo soepel mogelijke Brexit. Die rol is weggelegd voor David Davis – thans parlementslid voor de Conservatieven en oud-staatssecretaris van Europese Zaken.  Hij, die dus wel wat ervaring heeft met ‘het continent’, is benoemd tot Secretary of State for Leaving the European Union – de speciale Brexit-minister dus.

May, de 76ste premier van Groot-Brittannië, en na Margaret Thatcher de tweede vrouw op die post, laat ook Philip Hammond terugkeren. Hammond, onder Cameron nog minister van Buitenlandse Zaken, wordt nu politiek verantwoordelijk voor het departement Financiën.

 

Andere benoemingen

Zijn voorganger George Osborne, komt niet terug. Hij was sinds 2010 minister van Financiën. Andere benoemingen zijn Michael Fallon op Defensie en Amber Rudd op Binnenlandse Zaken. Liam Fox – een prominent Conservatief en onlangs nog een van de kandidaten om Cameron op te volgen – wordt minister van Internationale Handel.

De 59-jarige May, minister van Binnenlandse Zaken onder Cameron, werd eerder vandaag benoemd door koningin Elizabeth. Dat gebeurde kort nadat de vorstin het ontslag van Cameron had geaccepteerd. May ging samen met haar echtgenoot Philip op bezoek in Buckingham Palace. In haar eerste speech als minister-president zei ze er vooral op uit te zijn de eenheid in het land terug te brengen. Ze wil er zijn voor alle Britten, ook voor hen die minder welvarend zijn.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.