buitenland

Valls gaat door het stof na kerkterreur: ‘Verkeerd ingeschat’

Door Tom Reijner - 29 juli 2016

De Franse regering heeft toegegeven dat er flinke inschattingsfouten zijn gemaakt voorafgaande aan de aanslag die werd gepleegd in een kerk dinsdag. De beslissing van de Franse justitie om een van de twee daders met een enkelband vrij te laten, is een ‘mislukking, die we moeten erkennen’.

Dat zegt de Franse premier Manuel Valls in een interview met de krant Le Monde. Maar hij vindt het te ver gaan om alle schuld op de rechters te schuiven.

Enkelband

De 19-jarige Adel Kermiche zat eerder tien maanden gevangen omdat hij had geprobeerd af te reizen naar het ‘kalifaat’ Hij was een bij justitie bekende jihadist, maar werd met een enkelband in maart weer vrijgelaten. Tijdens zijn vrije uurtjes in de ochtend sloeg hij toe, en vermoordde de hoogbejaarde priester Jacques Hamel (86). ‘De magistraten moeten voortaan voor een andere aanpak kiezen,’ zegt Valls in het interview.

De andere terrorist, Abdel-Malik Petitjean (eveneens 19) was sinds eind juni in beeld als jihadist en Syriëganger. Anti-terreurdienst Uclat was vorige week – een paar dagen voor de moord en gijzeling in Saint-Étienne-du-Rouvray – gewaarschuwd door een buitenlandse dienst, schreef het Franse weekblad Le Point gisteren. Op basis van die waarschuwing besloot de terreurbestrijding een bericht naar alle politie-eenheden in het land te sturen, met bijgevoegd een afbeelding van de man.

Tweede kerkterrorist bekend: wat wist Franse dienst over Petitjean, en waarom kon hij ongestoord tot zijn daad komen? Lees hier meer >
2016-07-27 19:04:58 epaselect epa05444192 People pay tribute at a makeshift memorial near the Saint Etienne church, where priest Jacques Hamel was killed, in Saint-Etienne-du-Rouvray, near Rouen, France, 27 July 2016. According to reports, two hostage takers were killed by the police after they took hostages at a church in Saint-Etienne-du-Rouvray. One of the hostages, a priest was killed by one of the perpetrators. EPA/IAN LANGSDON

Syrische migrant aangehouden

Hij stond al sinds 29 juni – bijna een maand voordat hij tot actie overging – op de zogeheten fiche-S-lijst. Dat is een rangschikking met zo’n 20.000 personen die mogelijk een gevaar vormen voor de Franse staatsveiligheid. Beide terroristen werden na hun daad doodgeschoten door veiligheidstroepen. Het aantal mensen dat vastzit in verband met de terreur staat nu op drie. Eerst waren dat er vijf, maar twee zijn vrijgelaten.

Zij die in de cel zitten, zijn een 30-jarige Fransman die banden heeft met Petitjean, en een 16-jarige jongen. Deze tiener heeft een broer die nauwe banden had met Kermiche en die vorig jaar naar het gebied van IS in het Midden-Oosten is vertrokken. Donderdag hield de politie volgens lokale media in Cusset, circa 300 kilometer ten zuiden van Parijs, een Syrische migrant aan. Dat gebeurde in een asielzoekerscentrum in het Franse departement Allier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.