buitenland

Gerichte aanslag: bijl-aanvaller Würzburg in IS-video

Door Bauke Schram - 19 juli 2016

Een 17-jarige Afghaan verwondde maandag drie mensen met een mes en een bijl in een trein bij het Duitse Würzburg. De man verschijnt in een nieuwe video van terreurgroep Islamitische Staat.

IS publiceerde op dinsdag een video waarin de Afghaanse immigrant dreigingen maakt. Wat hij precies zegt is niet duidelijk. Beierse politici gaven op maandagavond al aan, naar aanleiding van politie-aanwijzingen, dat een islamitisch motief niet kon worden uitgesloten.


In de video wordt de dader Mohamed Riyad genoemd. Hij houdt een mes vast en zwaait daarmee in het rond. Eerder zei de politie dat de man slechts ‘uitzinnig en gek’ was, maar het lijkt dus toch om een gerichte actie te gaan. Op dinsdagochtend werd de aanslag opgeëist door IS. Ook werd in de woning van de dader een vlag gevonden van de terreurorganisatie.

Dader zou ‘allahu akbar’ hebben geroepen

Volgens ooggetuigen schreeuwde de dader een kreet, maar het is onduidelijk of hij ‘allahu akbar’ (allah is groot) zou hebben gezegd, de strijdkreet die IS gebruikt. De terreurgroep had het de laatste tijd steeds vaker over Duitsland in propagandavideo’s. Het land is tot nu toe echter nog niet geteisterd als Frankrijk.

De dader probeerde na zijn aanslag te vluchten, maar werd doodgeschoten door de politie. De Afghaan kwam een paar weken geleden als onbegeleide minderjarige vluchteling het land binnen en werd ondergebracht bij een pleeggezin. De Duitse politie behandelt de zaak vooralsnog niet als terroristische aanslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.