#Turkije

Grimmige sfeer in Turkije houdt aan met nieuwe arrestatiegolf

19 juli 2016

Turken zijn de afgelopen dagen en nachten massaal de straat opgegaan om een nieuwe staatsgreep tegen te gaan. De president Recep Tayyip Erdogan zet ondertussen een nieuwe arrestatiegolf in.

Op dinsdag werden meer dan 15.000 werknemers in het onderwijs op non-actief gesteld. Sinds de mislukte staatsgreep op vrijdag heeft de Turkse regering 21.000 leerkrachten beroofd van hun bevoegdheid les te geven of te werken in het onderwijs. Het gaat voornamelijk om privéscholen die lesgeven volgens de denkbeelden van de Turkse prediker Fethullah Gülen.

2016-07-16 16:21:12 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLSpanningen onder Nederlandse Turken nemen toe met ‘kliklijn’

Arrestaties gericht op Gülenisten

Gülen is de aartsrivaal van Erdogan, die wordt verdacht achter de staatsgreep te zitten. Zogenaamde ‘Gülenisten’ in het leger zouden begonnen zijn met de coup. Gülen zelf heeft ontkend ook maar iets te maken te hebben met de Coup: ‘Ik denk niet dat de wereld gelooft in de beschuldigingen van Erdogan,’ zegt de prediker tegen The Guardian.

Op dinsdag werden ook 24 radio- en tv-zenders gesloten door de toezichthouder op de pers en media. Tientallen perskaarten van journalisten zijn ongeldig verklaard. De Turkse regering zet de ‘politieke zuivering’ voort, waardoor tegenstanders van Erdogan en aanhangers van de Turkse prediker Fethullah Gülen worden opgepakt. Turkije eist de uitlevering van de Turkse prediker uit de Verenigde Staten. Daar wordt de zaak onderzocht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Duizenden rechters, militairen en andere ambtenaren zijn opgepakt of op non-actief gesteld door de Turkse regering. Ambtenaren werd ook een reisverbod opgelegd, waardoor meer dan 3,5 miljoen Turken niet meer naar het buitenland kunnen reizen.

Ook onrust in Nederland

Ook in Nederland kunnen mensen worden aangegeven die zich tegen Erdogan uiten. De Nederlands-Turkse krant Zaman Vandaag bericht dat een kliklijn, het ‘Meldpunt van het Presidentiële Directoraat’, wordt verspreid door Nederlandse aanhangers van de president. De krant beweert daarnaast dat een man is aangevallen door Erdogan-aanhanger . Een journalist zou ook met de dood zijn bedreigd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In Turkije gaat een deel van de bevolking regelmatig de straat op om de ‘staat te beschermen tegen een nieuwe coup’. Dit blijkt echter ook een manier om tegenstanders van Erdogan angst in te boezemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.