#Turkije

Gülen slaat terug naar Erdogan: ‘Turkije wordt dictatuur’

26 juli 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontpopt zich steeds meer als dictator, en gebruikt de mislukte staatsgreep om zijn eigen coup te realiseren.

Erdogan was eerst voorstander van democratie, maar schuift nu op naar despotisme, is het harde verwijt van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die in een zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten zit.

Zuivering van het staatsapparaat

Het feit dat de Turkse president zich steeds meer laat zien als een autocraat, is een ‘gevaarlijke’ ontwikkeling, aldus Gülen in een artikel van zijn hand in The New York Times. Hij wijst onder meer op de zuivering van het staatsapparaat, de maatregelen tegen journalisten, het ontslag van duizenden rechters en zijn acties tegen de Koerden. Erdogan heeft al zijn tegenstanders verklaard tot staatsvijand, aldus Gülen.

De staatsgreep die wordt gepleegd in Turkije is volgens sommige ingewijden het werk van Fethullah Gülen. Gülen is een invloedrijke prediker en ‘rivaal’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In april schreef Elsevier het volgende over Gülen en zijn aanhangers >
2014-03-15 12:38:46 epa04139890 A handout picture made avaliable on 25 March 2014 provided by Zaman Turkish Daily newspaper shows Fethullah Gulen, an Islamic opinion leader and founder of the Gulen movement, poses during an interview at his residence in Pennsylvania, USA, 15 March 2014. Turkish Prime Minister Erdogan is considering banning YouTube and Facebook after local elections at the end of this month. Leaked recordings, which have not been verified, link Erdogan and his allies to corruption and attempts to control the media. Erdogan has blamed the leaks on followers of US-based Muslim cleric Fethullah Gulen, a one-time ally, but now a foe. Gulen denies the allegations. EPA/SELAHATTIN SEVI/ZAMAN DAILY NEWSPAPER / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Ooit waren Erdogan en hij vrienden en trokken ze samen op om Turkije democratischer te maken, maar van die eens zo innige verhouding is nu weinig meer over. Volgens Erdogan zit de Hizmet-beweging van Gülen achter de neergeslagen coup van twee weken geleden. De Turkse regering is een ware heksenjacht begonnen tegen vermeende aanhangers van Gülens beweging, die steevast wordt aangeduid als ‘terroristisch’.

Voorproefje van chantage

Maar de 75-jarige prediker, die zonder meer invloedrijk is, ontkent elke betrokkenheid bij de putsch. Er is volgens hem geen enkel bewijs dat hij erbij was betrokken. Mijn beweging keert zich tegen geweld, zegt Gülen. Mochten er onverhoopt toch volgelingen mee hebben gedaan, dan zijn diegenen ‘verraders van mijn idealen’. Turkije zet druk op de Verenigde Staten om de prediker uit te leveren. De Amerikanen moeten zich vooral niet laten chanteren, vindt Gülen, die vreest dat hem een oneerlijk proces wacht. Ankara dreigt de steun voor de bestrijding van Islamitische Staat (IS) in te trekken, als Washington niet meewerkt.

Een voorproefje van wat de Amerikanen mogelijk te wachten staat, werd gegeven met het gesteggel over luchtmachtbasis Incirlik. Vlak na de mislukte staatsgreep werd er de stroom uitgeschakeld door de Turken, iets dat de Amerikanen deed beseffen: misschien moeten we hier wel vertrekken. Het zou een flinke aderlating zijn in de campagne tegen IS, want dit strategisch belangrijke militaire vliegveld in het zuiden van Turkije wordt gebruikt door onder meer de Amerikanen om IS in Syrië te bombarderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.