#American Dreamers

Hier moet u op letten tijdens de Republikeinse conventie

18 juli 2016

Donald Trump wordt tijdens de vierdaagse partijconventie van de Republikeinen officieel verkozen tot presidentskandidaat. De conventie zal niet zo gestroomlijnd zijn als voorgaande keren, zeker niet als het aan zijn tegenstanders ligt.

De conventie in Cleveland, in de staat Ohio, begint maandag en duurt vier dagen. Een saamhorige kroning van Trump zal het niet worden. Elsevier.nl zet alvast op een rijtje waar u op moet letten:

 1. Tegenstanders van Trump binnen en buiten de conventiezaal
  Binnen de Republikeinse partij is niet iedereen blij met de nominatie van de controversiële Trump. Bewegingen als ‘Dump Trump’ proberen al maanden manieren te vinden om hem tegen te houden. De allerlaatste mogelijkheid zal zich voordoen op de conventievloer, waar tegenstanders van Trump standaardprocedures willen verstoren. De kandidatuur van Trump tegenhouden wordt lastig.Tegelijkertijd worden protesten verwacht buiten de conventiezaal, zeker nu de raciale spanningen in Amerika overlopen na twee schietpartijen tegen (vooral blanke) agenten. Trump heeft die spanningen ook aangewakkerd, onder meer door zijn uitspraken over Mexicanen, moslims en politiegeweld. ‘The New Black Panther’, een extremistische organisatie van zwarte Amerikanen, heeft al aangekondigd in Cleveland te gaan demonstreren.

  Live volgen?Als u de conventie live wilt volgen, zult u wat nachtrust moeten inleveren. De meeste interessante speeches zijn rond negen uur ’s avonds lokale tijd, dus midden de nacht in Nederland. De conventie is onder meer via YouTube live te volgen.
 2. Trumps speech: kan hij zich presenteren als president?
  Het grote moment waarop Donald Trump officieel de nominatie in ontvangst neemt, heeft pas donderdagavond plaats. Dan mag hij zich aan het Amerikaanse volk voorstellen als mogelijk de volgende president van Amerika.Niemand weet hoe Trump zich gaat presenteren: in zijn vertrouwde onsamenhangende stijl, of toch meer georkestreerd? Valt hij tegenstanders weer hard aan, of controleert hij zichzelf ditmaal? ‘Het wordt een meer persoonlijke boodschap,’ belooft campagnemanager Paul Manafort, al zal ‘Crooked Hillary’ niet worden genegeerd.
 3. De gasten die wél komen
  De conventie zal, in tegenstelling tot eerdere editie, geen feest van saamhorigheid zijn. Veel prominente Republikeinen weigeren te komen, onder wie senator John McCain, president George H.W. Bush en zijn zoon George W. De sprekers die de uitnodiging wel accepteerden zijn onder meer de kinderen van Trump, senator Ted Cruz, gouverneur Chris Christie en Ben Carson. Er zullen ook sportsterren en een astronaut spreken, net als iemand die de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012 overleefde.

  Boek: alles over de verkiezingen
  In deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verShowtimekiezingsdag. Bestellen>

 4. De running mate van Trump
  Het nieuws over Trumps running mate werd vrijdag overschaduwd door gebeurtenissen in Nice en Turkije, maar ook de aankondiging van Trump ging eigenlijk amper over Mike Pence, gouverneur van Indiana, en des te meer over zichzelf. Ook tijdens een gezamenlijk interview leken Trump en Pence niet bepaald te boteren, en zei Trump bijvoorbeeld dat hij Pence ‘niet nodig heeft’ om religieuze kiezers aan te trekken. Op de conventie mag de zachtaardige, maar zeer conservatieve Pence eindelijk laten zien wat hij in petto heeft.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.