#American Dreamers

Hoe Clinton zich in belangrijkste speech afzet tegen Trump

29 juli 2016

Hillary Clinton heeft donderdagavond haar belangrijkste toespraak in haar loopbaan tot dusver gegeven. Ze accepteerde de nominatie als de Democratische presidentskandidaat in één vlammend betoog tegen haar rivaal bij de Republikeinen, Donald Trump.

Ze was er duidelijk op uit een positief beeld te schetsen van de Verenigde Staten, diametraal anders dan Trump.

‘Trump zaait angst’

Die gaf tijdens zijn acceptatiespeech blijk van een vrij donkere, pessimistische visie op zijn land. ‘Ons politieke systeem is corrupt en kapot. We kunnen het ons niet meer veroorloven om politiek correct te zijn.’ Hij hamerde veel op veiligheid, en dat hij de kandidaat is van law and order, de man die orde op zaken zal stellen.

Maar volgens Clinton zaait de Republikeinse presidentskandidaat angst en verdeeldheid. ‘Angst voor de toekomst en angst voor elkaar. Het beste antwoord hierop gaf de Democratische president Roosevelt lang geleden al, in echt roerige tijden,’ zei Clinton en ze citeerde hem: ‘Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf.’ Net als de huidige president Barack Obama – hij sprak de dag ervoor de Democratische conventie toe – benadrukte Clinton juist dat het land juist ‘sterk’ is en er goed voor staat.

‘Clinton geschikter als president dan ik’: wat Barack Obama zoal zei op de conventie
''

Samenwerken met Republikeinen

Er is nog veel werk te doen, gaf ze tegelijkertijd toe. ‘Wij zijn niet bang, maar groeien door de uitdaging. We bouwen geen muren, maar een sterke economie waar iedereen kans heeft op een baan. Waar immigranten die meebouwen aan onze economie recht hebben op het staatsburgerschap.’ Haar belangrijkste doel: meer ‘goede banen met stijgende salarissen’ scheppen. Dat alles moet ‘samen’ gebeuren – een poging de Republikeinen gunstig te stemmen – maar tegelijkertijd een sneer naar Trump, die ervan overtuigd is dat alleen hij de problemen in de Verenigde Staten te lijf kan.

Ze verweet hem zijn uitspraken over de internationale veiligheid: ‘Trump zegt dat hij meer weet van IS dan de generaals. Nee, Donald, dat is niet zo.’ Clinton stelde zich voor hoe een heethoofd als hij om zou gaan met een crisissituatie. ‘Een man die je al uit de tent kunt lokken met een tweet, moet je onze kernwapens niet toevertrouwen!’ Trump twitterde er overigens op los na de toespraak van Clinton.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.