buitenland

IS claimt alsnog aanslag op feestvierders Nice

Door Tom Reijner - 16 juli 2016

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in de Franse stad Nice, waarbij donderdag 84 mensen werden gedood.

‘De persoon die de operatie in Nice, Frankrijk uitvoerde, was een van de soldaten van Islamitische Staat,’ beweert het aan de terreurbeweging gelieerde persagentschap Amaq zaterdag.

Is de verklaring authentiek?

‘Hij voerde de operatie uit in reactie op oproepen om onderdanen aan te vallen van landen die deel uitmaken van de coalitie die vecht tegen Islamitische Staat,’ aldus de verklaring. De echtheid van de verklaring kon vooralsnog niet worden bevestigd.

Vlak na de aanslag op de boulevard in de Franse stad meldde een journalist van Paris Match dat aanval met de vrachtwagen was opgeëist door de terreurbeweging. Korte tijd later trok adjunct-directeur  van het Franse blad, Régis Le Sommier, zijn tweet weer in. Het ging hier om een onbevestigde, niet-officiële mededeling, zei hij.

Bloedbad aangericht met vrachtwagen

De Franse autoriteiten onderzoeken de claim. Tot dusver zijn er geen bewijzen gevonden dat de aanslagpleger banden had met islamisten. Hij stond ook niet bekend om radicalisme. Gisteren bleek de Franse regering het ook niet te weten. Premier Manuel Valls sprak onverbloemd over een radicale moslim, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve het nog veel te vroeg vond voor dat soort uitspraken.

 De 31-jarige Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel richtte het bloedbad aan toen hij met een vrachtwagen moedwillig over een mensenmenigte op de boulevard reed. Dat gebeurde na het vuurwerk op de nationale feestdag. Zeker tien kinderen kwamen om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.