buitenland

‘Jihadisten krijgen in België gewoon uitkering’

Door Bauke Schram - 20 juli 2016

Terroristen die naar Syrië of Irak zijn getrokken en weer terug zijn in België krijgen van de overheid gewoon een uitkering. In tegenstelling tot de beweringen van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, zit er tussen de uitkeringstrekkers een groot aantal jihadisten.

Dat meldt Barbara Pas, een Kamerlid van Vlaams Belang. De politieke partij beweert dat de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RvA) niet kijkt naar de mogelijke betrokkenheid bij terreurorganisaties als een burger een uitkeringsaanvraag indient.

‘België financiert terreur’

Zeker vijftien teruggekeerde jihadisten genieten een uitkering van de Belgische overheid, meldt de partij. ‘Zelfs na de aanslagen in Zaventem, Brussel, Parijs en Nice kunnen terroristen ongestoord van het jihadfront naar het stempelfront terugkeren, zolang men maar is ingeschreven in het rijksregister,’ zegt Pas. ‘De karikatuur dat dit land de islamitische terreur, onrechtstreeks, financiert, lijkt meer en meer realiteit.’

Eerder kwam aan het licht dat de ziekteverzekering in België de behandeling vergoedt van oorlogswonden die jihadisten hebben opgelopen. Zeker vier gewonde jihadisten werden behandeld in de ziekenhuizen, betaald door de sociale verzekering. Volgens Het Laatste Nieuws kregen 21 veroordeelde terroristen ook een uitkering uitbetaald in de cel. De Belgische regering wordt er vaker van beticht veel te slap op te treden tegen jihadisten.

Inschrijven in bevolkingsregister

Naar aanleiding van de ontdekking stelde Vlaams Belang, een rechts-nationalistische en conservatieve partij, Kamervragen aan de rijksdienst. De RvA meldde als antwoord dat ‘slechts 15 in september 2015 een uitkering genoten’. De Rijksdienst gaf aan dat het probleem niet werd opgelost omdat de jihadisten zich gewoon konden inschrijven in het bevolkingsregister, of in sommige gevallen ingeschreven bleven.

‘Wie terreurdaden pleegt, terroristen verheerlijkt of ermee sympathiseert zet zichzelf per definitie buiten de samenleving,’ aldus Pas. ‘Het is aan de wetgever om die zelfgekozen uitsluiting te formaliseren door hen de nationaliteit te ontnemen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.