#Brexit

Boris Johnson: Brexit is net de Franse Revolutie

Door Ariana Manduzai - 15 juli 2016

Op zijn eerste dag als Britse minister van Buitenlandse Zaken deed Boris Johnson zijn best om vrienden te maken. Donderdagmiddag, op de nationale Franse feestdag, bezocht hij de Franse ambassade in Londen om de Fransen milder te stemmen tegenover de Engelsen.

Johnsons uitspraak dat het economische, politieke, psychologische en culturele verband tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zal voortbestaan, leverde de minister van Buitenlandse Zaken applaus op. Verder beloofde hij dat Fransen in Groot-Brittannië mogen blijven wonen als andersom hetzelfde geldt. Onzekerheid over de status van Britse immigranten in de Europese Unie heeft ertoe geleid dat velen van hen een Europees paspoort aanvroegen, uit angst om uit de EU gezet te worden.

Toehoorders reageren met boe-geroep op Johnsons charmeoffensief

Boris Johnson gooide al zijn charmes in de strijd om de Fransen aan zijn zijde te krijgen. Zo probeerde hij met een vergelijking te laten zien dat Fransen en Britten heus niet zo veel van elkaar verschillen: hij noemde de Brexit-stemmers de sansculotten van de Franse Revolutie. Daarmee verwees hij naar de handelslieden tijdens de Franse Revolutie. Johnson zei dat de Britse nee-stemmers bij het referendum, net als die Franse middenstanders destijds, zich ‘afzetten tegen een bureaucratisch bestuur, een Ancien Régime. Met boe-geroep liet de Frans-Britse menigte merken niet onder de indruk te zijn van de nieuwe minister.

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken zei een aangename brief te hebben ontvangen waarin zijn Franse ambtgenoot Jean-Marc Ayrault aangeeft de Brits-Franse samenwerking te willen versterken. Publiekelijk is de verhouding minder hartelijk. Ayrault was verontwaardigd over Johnsons benoeming en noemde hem na diens aanstelling in het openbaar een leugenaar.

Johnson heeft nog veel goed te maken

Ook bij andere collega’s heeft Boris Johnson nog veel diplomatiek werk te verrichten: de woordvoerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reageerde lachend op Johnsons aanstelling. En de Zweedse oud-premier Carl Bildt zei te hopen dat het een grap is. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier noemde Johnsons benoeming schandalig en vindt het onverantwoordelijk dat hij ‘het land in een Brexit heeft gelokt om vervolgens zelf cricket te gaan spelen’.

Johnson bekende eerder dat het resultaat van het Britse EU-referendum onverwacht was maar zei op de Franse ambassade: ‘Vox populi is vox Dei (de stem van het volk is de stem van God) en die moet worden gerespecteerd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.