#American Dreamers

Lavrov weigert te spreken over hack e-mails Bernie Sanders

Door Tom Reijner - 26 juli 2016

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de beschuldigingen dat Rusland achter de hack zou zitten van de gelekte e-mails van de Democratische partijtop resoluut van de hand gewezen. Hij ontkent dat Rusland ook maar iets met de zaak te maken heeft.

‘Ik wil niet eens spreken over dit vierletterwoord,’ zei hij dinsdag voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry in Laos.

Dwarsbomen van Sanders’ campagne

De Amerikaanse FBI is een onderzoek begonnen naar de computerinbraak bij de Democratische partij. Website Wikileaks publiceerde vorige week 20.000 e-mails van het Democratisch Nationaal Comité die door de hackers waren buitgemaakt. Daaruit bleek dat de Democratische partijtop probeerde Hillary Clinton te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van haar voormalige opponent Bernie Sanders.

Uit de mails blijkt dat de partijtop heeft geprobeerd de campagne van de zelfverklaarde socialist Sanders te dwarsbomen. Zo spraken Democraten met elkaar over manieren om Sanders in diskrediet te brengen, bijvoorbeeld door zijn Joodse geloof publiekelijk te bespreken. Sanders zei tijdens de campagne diverse keren dat de partijtop hem tegenwerkte, maar hij werd niet geloofd.

Het Kremlin beschuldigd

Na het uitkomen van de e-mails kondigde partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz haar vertrek aan. Inmiddels heeft Het Democratisch Nationaal Comité excuses aangeboden aan Sanders. ‘Namens het comité bieden we hierbij onze oprechte excuses aan aan de senator, zijn achterban en de gehele Democratische partij voor de onvergeeflijke dingen die zijn gezegd in de e-mails,’ sprak het comité in een verklaring.

Een aantal Democraten wijst met een beschuldigende vinger naar het Kremlin. Ze denken dat de Russische geheime diensten de campagne van de Democraten proberen te beïnvloeden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november, in de hoop dat Republikein Donald Trump als winnaar uit de bus komt. Trump heeft zich meermaals positief uitgelaten over de Russische president Vladimir Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.