buitenland

Teruglezen: ‘Oorlog met landen die naast Gülen staan’

Door Tom Reijner - 16 juli 2016

In Turkije heeft een deel van het leger vrijdagavond en zaterdagnacht geprobeerd de regering omver te werpen. Volgens de Turkse autoriteiten is de coup neergeslagen.

Wat we weten

  • De coup is mislukt. De Turkse autoriteiten zeggen de acties tegen de putschisten grotendeels zijn afgerond
  • Tijdens de staatsgreep zijn tot dusver 265 mensen om het leven gekomen
  • 2.839 leden van het leger zijn aangehouden.

 

16.55 President Erdogan heeft een sms gestuurd naar, naar het zich laat aanzien, alle Turkse mobiele telefoons. In het bericht vraagt hij alle Turken op te komen voor democratie en vrede en rust. Hij wil dat men opnieuw de straat op gaat om in actie te komen tegen een kleine groep tegenstanders. Want volgens hem is de dreiging van een nieuwe coup nog altijd niet geweken.

16.37  Honderden mensen zijn zaterdag in Rotterdam de straat op gegaan om te betogen tegen de mislukte couppoging in Turkije. De politie liet weten dat ze toeziet op een rustig verloop van de demonstratie. Volgens RTV Rijnmond hadden een paar honderd Turken zich verzameld op het Wilhelminaplein en liepen ze daarna richting de Erasmusbrug. De betoging verloopt rustig, terwijl het gisteren voor het Turkse consulaat een stuk onrustiger was. De deelnemers aan de demonstratie roepen op tot eenheid in Turkije. Een groep militairen probeerde in de nacht van vrijdag op zaterdag de macht over te nemen in Turkije. De staatsgreep mislukte.

15.29 Washington heeft de Turkse regering gevraagd om ‘valide en solide’ bewijs dat Fethullah Gülen inderdaad het brein is achter de coup.

15.21 ‘Elk land dat de geestelijke Fethullah Gülen steunt, is in oorlog met Turkije’. Dat zegt de Turkse premier Binali Yildirim. Gülen – ooit vriend van Erdogan, nu aartsvijand – zit in ballingschap in de Verenigde Staten. Dat land wil hem niet uitleveren, ondanks een eerder verzoek daartoe van Ankara. De Turkse regering wijst met de beschuldigende vinger naar Gülen vanwege de mislukte coup.

14.56 Griekenland neemt een asielverzoek in behandeling van acht gevluchte Turkse militairen. De militairen vlogen zaterdag met een militaire helikopter naar Griekenland en vroegen meteen politiek asiel aan, zeiden Griekse regeringsbronnen. Turkije heeft Griekenland inmiddels gevraagd om de uitlevering van de acht mannen, zo liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Twitter weten.

14.15  President Erdogan neemt meteen maatregelen na de putsch. 2.745 rechters zijn van hun taak ontheven, meldt de zender NTV, die verwijst naar een besluit van de Hoge Raad van Rechters en Procureurs. Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn ook vijf leden van de raad verwijderd.

13.50 Griekse militaire bronnen melden dat de commandant van de Turkse vloot door opstandige militairen wordt gegijzeld op een fregat op de marinebasis Gölcük aan de Zwarte Zee. Er zijn tevens berichten dat dit oorlogschip op weg is richting Griekenland. Vermoedelijk wil de bemanning – betrokken bij de putsch – asiel aanvragen in Griekenland.

12.40 In Turkije klinkt de roep om wraak tegen de coupplegers. In het land is de hashtag #Idamistiyorum (‘Ik wil de doodstraf’) trending. In Turkije is de doodstraf afgeschaft, maar premier Yildirim hintte op veranderingen in de constitutie ‘om wat er vannacht gebeurde niet nogmaals te laten gebeuren’

12.30 Een Turkse militaire helikopter is zaterdag in het noorden van Griekenland geland bij de stad Alexandroupolis. Volgens de Griekse autoriteiten hebben de acht arrestanten politiek asiel gevraagd. De Griekse staatstelevisie ERT meldde dat de mannen mogelijk betrokken zijn geweest bij de militaire opstand van Turkije afgelopen nacht. De acht bemanningsleden zijn opgepakt.

12.03 Het aantal doden bij de poging tot staatsgreep in Turkije van afgelopen nacht is gestegen tot 265, zegt de regering. Bij 161 van de doden gaat het volgens premier Binali Yildirim om regeringsgezinde veiligheidstroepen of burgers. Daarbij komen 104 gedode rebellerende militairen, liet de premier weten.

11.37 Volgens de Turkse premier Yildirim heeft zijn land ‘het beste antwoord gegeven op de terroristen’. Hij noemde de couppoging een ‘zwarte vlek voor de Turkse democratie’ en beschuldigt de ‘parallelle structuur’. 2.839 leden van het leger zijn aangehouden, meldt de premier.

10.36 Bij een poging van een deel van het leger om de macht in Turkije over te nemen zijn gisteravond en vannacht zeker 194 mensen om het leven gekomen. Het gaat om 104 coupplegers en 47 burgers. Ook zijn er 41 politie-agenten en 2 militairen gedood die de zijde hadden gekozen van de regering. Ruim 1100 mensen raakten gewond. De vannacht benoemde waarnemend opperbevelhebber van de strijdkrachten zegt dat de burgers om het leven zijn gebracht door de opstandelingen.

10:05 De Turks-Nederlandse politici van de beweging Denk, Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, vinden dat de democratie de winnaar is van de gebeurtenissen in Turkije. Op hun Facebookpagina schrijven ze: ‘Turkije heeft sinds haar bestaan veel te lijden gehad onder militaire coups. Maar vannacht is het Turkse volk opgestaan en heeft laten zien op te komen voor de democratie. Democratie heeft het gewonnen van de tanks en de wapens.’

09:56 Ga niet op vakantie naar Istanbul en Ankara. Daarvoor waarschuwt het met ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangepast reisadvies voor deze Turkse steden, die gisteren en vannacht het toneel waren een coup. Alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Voor de rest van Turkije blijft het reisadvies ongewijzigd.

09:37 Het parlementsgebouw in Ankara is bij de luchtaanvallen door coupplegers zwaar beschadigd geraakt. Op tv-beelden waren zaterdagochtend kapotte ruiten en zware schade aan de muren te zien. Premier Binali Yildirim heeft voor zaterdagmiddag een spoedvergadering van het parlement belegd. Behalve de regeringspartij AKP hebben ook alle drie de oppositiepartijen in het parlement de poging tot staatsgreep veroordeeld.

09:11 Het was een bloederige nacht in Turkije. Het aantal doden dat is gevallen tijdens de poging tot staatsgreep is opgelopen tot negentig, liet het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag weten. Eerder werd nog gesproken over een dodental van zestig. Ook het aantal mensen die gewond raakten liep op, tot 1.154.

09:09 Turkije heeft in het hele land 1.563 militairen gearresteerd na de couppoging van afgelopen nacht,aldus een overheidsfunctionaris. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zwoer al wraak, nadat hij in holst van de nacht landde in Istanbul.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.