buitenland

Teruglezen: ‘hartverscheurende, terroristische’ aanslag Nice

15 juli 2016

In Nice zijn op donderdagavond minimaal vierentachtig mensen gedood en meer dan honderd gewonden gevallen bij een aanslag. Een Tunesiër reed met een witte vrachtwagen volgens ooggetuigen ‘opzettelijk op zoveel mogelijk mensen in’. Lees ons liveblog voor een terugblik op de belangrijkste ontwikkelingen.

11.20 – Britse en Franse media noemen nu Mohamed Lahouaiej Bouhlel als de dader achter de aanslagen in Nice. Onder meer persbureau ANP had het eerst over Antwan Kumiya, maar dat blijkt niet de naam van de aanslagpleger te zijn.

10.40 Hollande heeft aangegeven ook de controle bij de Franse grenzen aan te scherpen.

10.25 – De dader en de chauffeur van de vrachtwagen die tientallen mensen doodde, werd door de Franse media in eerste instantie geïdentificeerd als Antwan Kumiya. De politie bevestigde dat de inmiddels overleden dader de man is wiens identiteitsbewijs werd gevonden in de vrachtwagen. Het zou gaan om een Tunesiër met een Franse verblijfsvergunning.

10.20 – Toeristen in Nice keren langzaam maar zeker terug naar het strand, blijkt uit foto’s van het Franse persbureau AFP. De afzetting rondom de boulevard lijkt te zijn opgeheven.

People look at a truck stand guarded by the police on the Promenade des Anglais seafront in the French Riviera town of Nice on July 15, 2016, hours after it drove into a crowd watching a fireworks display. An attack in Nice where a man rammed a truck into a crowd of people left 84 dead and another 18 in a "critical condition", interior ministry spokesman Pierre-Henry Brandet said Friday. An unidentified gunman barrelled the truck two kilometres (1.3 miles) through a crowd that had been enjoying a fireworks display for France's national day before being shot dead by police. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

10.10 – In Nice wordt de Franse nationale feestdag op 14 juli altijd uitgebreid gevierd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikte een festival in februari, na de aanslagen in Parijs, nog als veiligheidsoefening voor de autoriteiten. Tijdens de viering op donderdag was de beveiliging ook nog aangescherpt. Hoe de dader toch met zijn vrachtwagen over de boulevard kon rijden, is onduidelijk.

10.05 – Volgens de Belgische krant De Standaard probeerde een motorrijder de vrachtwagenchauffeur nog te stoppen, voordat hij versnelde en twee kilometer lang met een snelheid van 80 kilometer per uur zoveel mogelijk mensen doodde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

10.00 – Zeker 54 kinderen zijn volgens de regionale krant Nice-Matin in het ziekenhuis na de aanslag. Een groot aantal jonge toeristen bezocht de boulevard om naar het vuurwerk op 14 juli te kijken. Het ziekenhuis in Nice heeft zoveel mogelijk mensen opgeroepen bloed te doneren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

9.45 – De politie is volgens de Franse media bezig met een huiszoeking in de woning van de dader. De Tunesiër zou woonachtig zijn in het Oosten van Nice. Franse Autoriteiten hebben verder nog niets losgelaten over zijn identiteit, maar hopen in het huis meer aanwijzingen te vinden over zijn motieven en eventuele medeplichtigen.

Ook is bevestigd dat de identiteitskaart die is gevonden in de vrachtwagen inderdaad van de doodgeschoten dader is.

9.40 – Even was er nog onzekerheid, maar de dertiende etappe van de Tour de France gaat gewoon door. ‘De beveiliging was toch al maximaal,’ aldus een woordvoerder. Meer over de Tour >

9.30 – Hoewel de dader bekendstond als crimineel bij de Franse politie, was niet bekend of hij geradicaliseerd is. De Tunesiër heeft wel misdaden gepleegd, maar deze waren niet gerelateerd aan terreur. Ook was hij niet bekend bij de inlichtingendiensten.

9.20 – Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof noemt het een ‘laffe aanslag’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook vanuit de Nederlandse politiek veel woedende en meelevende berichten.

‘Wij leven intens mee met de Fransen, die opnieuw met een vreselijke aanslag worden geconfronteerd. Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden.’ –  Halbe Zijlstra (VVD)

Afschuwelijke taferelen, tientallen slachtoffers. We betuigen ons medeleven met slachtoffers, met nabestaanden en met iedereen die daar nog in grote onzekerheid verkeert.’   – Diederik Samsom (PvdA)

‘Dit is een oorlog. En het zal niet stoppen voordat we onze grenzen sluiten voor de islam en onze samenlevingen de-islamiseren.’ Geert Wilders (PVV)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

9.00 – De noodtoestand in Frankrijk zou op 26 juli worden opgeheven, maar wordt nu zeker tot oktober verlengd. Daarnaast heeft Hollande aangegeven de militaire aanwezigheid van Frankrijk in Irak en Syrië te intensiveren.

In Nice is het concert van popzangeres Rihanna afgelast. Ook een gepland jazz-evenement zal niet doorgaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

8.45 – Het dodental kan volgens de Franse politie nog flink oplopen. Zeker achttien slachtoffers verkeren in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de president van Frankrijk, François Hollande, kwam een groot aantal kinderen om door de aanslag. Het relatief jonge publiek stond op en rondom de boulevard om de vuurwerkshow op 14 juli te bewonderen.

Volgens een lokale parlementariër zijn zeker tien kinderen omgekomen. Bij de aanslag in Baghdad kwam ook een groot aantal kinderen om.

8.35 – De Franse zender BFMTV meldt dat de vrachtwagen enkele dagen geleden werd verhuurd aan de Tunesische man wiens identiteitsbewijs is gevonden.

8.30 – ‘Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice,’ zegt koning Willem-Alexander. ‘Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

8.20 – In de vrachtwagen werd een identiteitskaart van een 31-jarige Tunesische man gevonden. Het is onduidelijk of dat het identiteitsbewijs van de dader is. Volgens een bron van de Franse politie is de man bekend bij de autoriteiten als crimineel.

8.10 – De vrachtwagen reed volgens de politie ruim twee kilometer lang in op de feestvierende massa. Hij zou ook hebben gezigzagd om ‘zoveel mogelijk slachtoffers te raken’.

Volgens een wapenexpert op de Amerikaanse nieuwszender CNN is het nog onduidelijk of er vanuit de vrachtwagen werd geschoten. Het zou ook kunnen dat een tweede schutter op de boulevard schoten loste.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

8.06 – Veel mensen uiten hun medeleven met Frankrijk. Het land wordt al meer dan anderhalf jaar geteisterd door aanslagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

8.05 – De meeste wapens die in de vrachtwagen zijn gevonden zijn waarschijnlijk nep. Ook werd een inactieve granaat aangetroffen.

7.55 – Terwijl Franse autoriteiten onderzoeken hoe de vrachtwagen op de Promenade de Anglais in Nice kon komen, kijken de media naar een bericht uit 2014 van een IS-lid. Abu Mohammad al-Adnani, een woordvoerder van de terreurgroep, riep toen radicalen op alternatieve wapens te gebruiken voor het doden van ‘leken’.

‘Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan kan doden, vooral de hatelijke en vieze Fransen, of Australiërs of Canadezen, vertrouw dan op Allah. Vermoord hem op welke manier dan ook. Als je geen toegang hebt tot een kogel, sla zijn hoofd in met een steen, slacht hem met een mes of rijd over hem met je auto,’ zei Al-Adnani.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Islamitische Staat wordt als mogelijke dader aangewezen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

7.32 – Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat het dodental is opgelopen tot 84.

7.29 – De identiteitskaart van 31-jarige een Tunesiër is volgens de politie gevonden in de vrachtwagen. Ook zou er een arsenaal aan wapens, waaronder geweren en granaten, zijn aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk vooral om nepwapens. De dader is overigens doodgeschoten door de politie.

7.25 – Wat weten we tot nu toe?

In Nice zijn gisteren zeker tachtig doden gevallen bij een aanslag. Een vrachtwagen reed in op de drukbezochte Promenade des Anglais en er zijn volgens ooggetuigen schoten gelost.

Minstens honderd mensen raakten gewond in Nice op donderdagavond. De aanslag werd gepleegd op mensen die de Onafhankelijkheidsdag van Frankrijk op 14 juli aan het vieren waren. ‘De chauffeur trok aan het stuur om zoveel mogelijk mensen te raken. Lichamen vlogen om ons heen als kegels,’ aldus een ooggetuige. Lees het artikel hier > 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.