buitenland

May: ‘Polen en Slowaken blijven ook na Brexit welkom in Groot-Brittannië’

Door Elif Isitman - 29 juli 2016

De nieuwe Britse premier Theresa May belooft de rechten van EU-migranten in Groot-Brittannië te bewaken. In ruil daarvoor, verwacht zij dat hetzelfde geldt voor Britten die in andere landen in de Europese Unie wonen of werken.

In Groot-Brittannië wonen zo’n 790.000 Polen. Ze vormen daarmee de grootste EU-migrantengroep in het koninkrijk, gevolgd door de Slowaken.

May belooft bescherming rechten van EU-migranten

Nadat de Britten voor een Brexit stemden, haalde de Londense ex-burgemeester en Brexit-voorman Boris Johnson uit naar May, omdat zij aangaf dat ze nog niet wist wat er zou gebeuren met EU-migranten die zich op dit moment in Groot-Brittannië bevinden. De bescherming van hun rechten zou gegarandeerd moeten worden, luidde de kritiek van Johnson toen.

De 790,000 Polen en 90.000  Slowaken (de op een na grootste EU-migrantengroep) behouden hun toekomst in Groot-Brittannië, ook wanneer het land de EU uitstapt, belooft Theresa May.

‘Laat het helder zijn dat Polen die in het Verenigd Koninkrijk wonen, nog altijd welkom zijn. We waarderen de bijdrage die zij leveren aan ons land,’ zei May tijdens een gezamenlijke persconferentie met haar Poolse collega Beata Szydlo in Warschau.

May voegt er wel aan toe dat de rechten van Polen alleen beschermd kunnen worden, wanneer het omgekeerde ook geldt voor Britten die in EU-landen wonen.

Britten willen controle terug over grenzen, zegt May

De Britse stem voor een Brexit is niet zozeer een ‘anti-immigratiestem’, maar slechts een signaal dat de Britten meer controle over hun eigen grenzen willen hebben, aldus May.

Vanaf nu zullen de Britse en Poolse premier elk jaar een bilaterale vergadering houden over het onderwerp, kondigden ze aan tijdens de persconferentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.