buitenland

Merkel houdt poot stijf: ‘Wir schaffen das,’ ook na terreur

Door Tom Reijner - 28 juli 2016

Ook na de islamitische terreur die Duitsland de afgelopen weken heeft getroffen, blijft bondskanselier Angela Merkel bij haar eerdere uitspraak. Ze herhaalt dat ze ervan overtuigd is dat ‘we het aankunnen’, het inmiddels berucht geworden ‘Wir schaffen das’.

‘We hebben de laatste elf maanden al zoveel bereikt,’ zegt Merkel. ‘Können wir es wirklich schaffen?’ vraagt de bondskanselier.

Terroristen zaaien verdeeldheid en haat

Ze weet het antwoord op haar vraag zelf al: ‘Ja, wir schaffen das.’ Wat de terroristen volgens haar doen is verdeeldheid en haat zaaien, iets waar we niet in mee moeten gaan. ‘De terroristen willen onze samenhorigheid en openheid afnemen, alsmede de bereidheid om mensen in nood te helpen,’ aldus de bondskanselier in haar langverwachte toespraak vandaag.

Het maakt volgens Merkel ook ‘helemaal niets uit’ of de daders van de aanslagen in Duitsland wel of niet na het opengooien van de grens in september vorig jaar kwamen. We zullen er alles aan doen om dit barbaarse daden in de toekomst te voorkomen, maar zegt ze, dat kunnen we niet alleen. ‘Er moet (…) voor gewerkt worden. Ik ben overtuigd dat we de uitdaging van islamitische terreur overwinnen. Wij, dat zijn wij allemaal. Veiligheidsdiensten, burgers, iedereen.’

Veel kritiek op migratiebeleid

Merkel krijgt in binnen- en buitenland – veel kritiek op haar beslissing om destijds al die migranten toe te laten tot Duitsland. In haar eigen partij – een combinatie van CSU en CDU – bestaat weerstand tegen haar migratiepolitiek. Op de rechterflank is het eurosceptische Alternative für Deutschland in opkomst, met een stevige antimigratieagenda en kritiek op de islam.

Kritiek op Merkels immigratiebeleid: welkomstcultuur is dodelijk. Lees dit artikel van Robbert de Witt >
2016-06-01 11:51:52 epa05340591 (L-R) French President Francois Hollande, Swiss federal Councillor Ueli Maurer and German Chancellor Angela Merkel during the opening day of the Gotthard rail tunnel, the longest tunnel in the world, at the southern portal in Pollegio, Switzerland, 01 June 2016. The construction of the 57 kilometer long tunnel began in 1999, the breakthrough was in 2010. After the official opening on 01 June, the commercial opperation will commence in December 2016. EPA/ALEXANDRA WEY

 In het buitenland dienen Midden- en Oost-Europese landen onder aanvoering van de Hongaarse premier Viktor Órban haar van repliek. De door Brussel opgelegde migrantenquota zijn hen een doorn in het oog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.