#Brexit

Uitspraak Leadsom over moederschap veroorzaakt ophef

Door Elif Isitman - 09 juli 2016

De kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieven Andrea Leadsom, zou hebben gezegd dat een vrouw zonder kinderen minder begaan is met het lot van Groot-Brittannië dan een moeder, waardoor ze onder vuur kwam te liggen. Leadsom beweert dat de media de uitspraak verkeerd hebben weergegeven.

Ze heeft ‘met afschuw kennis genomen van de ergste riooljournalistiek ooit’, laat Leadsom zaterdag via sociale media weten.

Verkeerd weergegeven

Andrea Leadsom heeft volgens de krant The Times of London in een vraaggesprek uitgebreid verteld waarom ze denkt dat ze als moeder van drie kinderen veel geschikter is voor het premierschap dan haar kinderloze rivaal, minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.

Leadsom stelt dat het vraaggesprek verkeerd is weergegeven en eist dat de publicatie wordt ingetrokken. The Times, toch een respectabele publicatie, schreef onder meer dat Leadsom het volgende zei: ‘May heeft mogelijk wel neefjes en nichtjes en zo, maar ik heb kinderen en die krijgen weer kinderen en zijn direct deel van wat er nu staat te gebeuren’.

Onvrijwillig kinderloos

De achterban van May is woedend. May beklemtoonde afgelopen week nog dat ze een ‘smetteloze campagne’ om het Britse leiderschap wil. May spreekt niet veel over haar privéleven, maar liet onlangs doorschemeren dat ze niet vrijwillig kinderloos is. Ze sprak toen over vrienden met opgroeiende kinderen en zei dat er soms dingen zijn die je ‘graag had zien gebeuren, maar je kan het niet’.

May was net als premier David Cameron in de strijd voor het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie voorstander van een Remain-stem. Leadsom voerde campagne voor een Brexit en heeft de steun van Boris Johnson, de populaire ex-burgemeester van Londen. Toch is het waarschijnlijker dat  May zal  winnen.  Ze is momenteel favoriet om op 9 september tot partijleider te worden gekozen. De ongeveer 150.000 leden van de Conservatieve Partij brengen dan hun stem uit, waarmee de opvolger van de huidige premier David Cameron bekend zal worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.