buitenland

Nederlands tintje aan Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring

Door Lucas Gasthuis - 04 juli 2016

Vandaag vieren de Amerikanen hun 240ste Onafhankelijkheidsdag. Aan die dag, 4 juli, kleeft een Nederlandse tintje. Het papier waarop de avond van de 4de juli 1776 een groot aantal van de tweehonderd exemplaren van de Onafhankelijkheidsverklaring werd gedrukt, kwam uit Nederland.

Uit de watermerken in het papier blijkt dat het afkomstig was van de Zaanse papiermolens van Jacob Honig, D.&C. Blauw en Adriaan Rogge.

Dit staat te lezen in de inleiding bij de Nederlandse vertaling van de Onafhankelijkheidsverklaring, die afgelopen maand in boekvorm is verschenen bij Elsevier Boeken. In deze tweetalige editie (Engels/Nederlands) is ook de tekst opgenomen van de Amerikaanse Grondwet uit 1787.

Niet alleen het papier waarom de beroemde Onafhankelijkheidsverklaring is gedrukt kwam uit Nederland, ook het papier dat auteur Thomas Jefferson (1743-1826) gebruikte voor zijn kladversies, kwam uit Nederland. Dat heeft het watermerk LvG en dat verwijst naar Lubbertus van Gerrevink, een beroemde papiermaker uit de Republiek die Nederland toe was.

Frankrijk staat te boek als eerste land dat de Verenigde Staten na de onafhankelijkheid officieel erkende,  op 6 februari 1778. Feitelijk is Nederland het eerste land.  Want op 16 november 1776 begroette de Nederlandse autoriteiten op het eiland Sint Eustatius een Amerikaanse marineschip met elf saluutschoten. Twee minder waren volgens het internationale protocol al voldoende geweest als erkenning van een buitenlandse mogendheid.

Zo zag ook president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) het. Hij bracht op 27 februari 1939 een bezoek aan het eiland in de Caraïben en liet een bronzen plaquette aanbrengen, met de volgende tekst:

‘In commemoration to the salute to the flag of the United States, Fired in this fort November 16. 1776, By order of Johannes de Graaff, Governor of Saint Eustatius, In reply to a National Gun-Salute, Fired by the United States Brig of War Andrew Doria, Under Captain Isaiah Robinson of the Continental Navy, Here the sovereignty of the United States of America was first formally acknowledged to a national vessel by a foreign official. Presented by Franklin Delano Roosevelt, President of the United States of America.’

Als u uw Amerikaanse familieleden, vrienden of collega’s wil verrassen met de Engelse vertaling van de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring, bestel dan hier de vertaling van het Plakkaat van Verlating uit 1581. Hierin staat ook een inleiding over de overeenkomsten tussen de Nederlandse en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Jefferson zou zich op deze Nederlandse tekst hebben gebaseerd, toen hij de Amerikaanse versie neerpende.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.