buitenland

Nice-dader Bouhlel bereidde aanslag ‘maandenlang’ voor en had hulp van buitenaf

Door Elif Isitman - 21 juli 2016

De aanslagpleger in Nice had hulp bij de voorbereiding van zijn bloederige daad. De Franse justitie opent terreuronderzoeken naar vijf verdachten, die op dit moment vastzitten.

De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel zaaide vorige week donderdag dood en verderf op de bekende boulevard Promenade des Anglais in de Franse badplaats.

Hij reed daar met een witte vrachtwagen in op de mensenmassa die daar bijeen was om het vuurwerk ter ere van de Franse nationale feestdag te bewonderen. Er kwamen in totaal 84 mensen om het leven, waarna Bouhlel zelf werd doodgeschoten. Zijn motief is nog altijd niet duidelijk.

‘Snelle radicalisering’

De Franse autoriteiten zeggen nog geen aanwijzingen te hebben gevonden dat Bouhlel, die kampte met psychische problemen, het jihadisme aanhing. Premier Valls zegt dat ‘de radicalisering zeer snel lijkt te hebben plaatsgevonden.’

Daarbij baseert hij zich op getuigenissen van onder meer buurtbewoners, die zeggen dat Bouhlel pas sinds kort überhaupt moskeeën bezocht. Zaterdag claimde Islamitische Staat (IS) verantwoordelijkheid voor de aanslag in Nice.

Bouhlel, die een Franse verblijfsvergunning in zijn bezit had en in het oosten van Nice woonde, bereidde zijn daad maandenlang voor, en had daarbij ook hulp van anderen, meldt de Franse openbaar aanklager François Molins donderdag in Parijs. Tot nu toe werd gedacht dat hij slechts enkele dagen de tijd nam om zijn aanslag voor te bereiden. Dat deed hij onder meer door de route te verkennen die hij met zijn vrachtwagen zou rijden.

Lidmaatschap van een terroristische organisatie

De vijf vermoedelijke helpers van Bouhlel worden onder meer beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Naast het terreuronderzoek wordt er ook een onderzoek gestart naar de veiligheidsomstandigheden van Nice op 14 juli. De omheining rondom de promenade stuitte op kritiek na de aanslag, omdat het inrijden op het publiek Bouhlel vrij gemakkelijk afging.

In maart 2016 werd Bouhlel nog opgepakt. Hij had volgens de autoriteiten echter niets te maken met terroristische misdrijven maar met een uit de hand gelopen verkeersruzie. Ook de inlichtingendiensten wisten niet van zijn bestaan en hij staat op geen enkele terreurlijst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.