buitenland

Nieuwe Britse premier wordt hoe dan ook een vrouw

Door Elif Isitman - 07 juli 2016

De Britten krijgen straks een vrouwelijke premier als opvolger van David Cameron. De huidige minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en haar collega van Energie Andrea Leadsom zijn de enige twee overgebleven kandidaten na een tweede verkiezing door Conservatieve parlementsleden.

Weer won May met een duidelijke meerderheid: zij kreeg 199 van de stemmen. Leadsom kreeg er 84 achter zich.

Afvaller

De afvaller was Michael Gove, minister van Justitie en de voormalige rechterhand van de populaire Londense ex-burgemeester Boris Johnson. Hij kreeg slechts 46 stemmen.

Het wordt de tweede keer in de geschiedenis dat Groot-Brittannië een vrouw als premier krijgt. De Britten hadden eerder immers Margaret Thatcher.

Er waren in eerste instantie vijf kandidaten in de race om het Britse premierschap. Verwacht werd eerder dat ook Brexit-voorman Boris Johnson zich kandidaat zou stellen. Hij haakte echter af toen zijn toenmalige bondgenoot Gove opeens zijn kandidatuur bekendmaakte. Johnson steunt Leadsom in de verkiezingen.  Ook Nigel Farage, tevens Brexit-voorvechter, steunt Leadsom.

Verschil

Nu breekt de laatste ronde aan in de verkiezingen. De 150.000 leden van de Britse Conservatieve partij mogen hun stem uitbrengen op een van de twee overgebleven kandidaten. Hoe het er tot nu toe voorstaat, lijkt het erop dat May als winnaar uit de bus zal komen.

De twee kandidaten verschillen sterk van elkaar: May voerde in aanloop naar het Brexit-referendum campagne voor het Remain-kamp, terwijl Leadsom een fervent voorstander is van een Brits vertrek uit de Europese Unie. May benadrukte eerder wel dat nu de Britten voor een Brexit hebben gestemd, zij hier ook voor zal staan. 9 september wordt definitief bekend wie van de twee vrouwen de nieuwe partijleider en premier wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.