buitenland

Nieuwe klap voor IS? ‘Minister van Oorlog’ gedood in Irak

Door Elif Isitman - 14 juli 2016

Opnieuw zou een kopstuk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn gedood. Ditmaal gaat het om Abu Omar al-Shishani, de jihadist met de rode baard die het Pentagon omschrijft als de ‘minister van Oorlog’ van IS. De terreurbeweging brengt het nieuws over zijn dood donderdag zelf naar buiten via het eigen persbureau Amaq.

Volgens de verklaring van de terroristen is hij omgekomen tijdens een gevecht in de Iraakse stad Shirqat, ten zuiden van Mosul en op 250 kilometer van Bagdad.

Eerdere doodverklaringen

Het is niet voor het eerst dat Al-Shishani is doodverklaard. Het Pentagon meldde in maart al dat hij was omgekomen door een Amerikaans bombardement in Syrië. Het is donderdag wel voor het eerst dat IS hem zelf doodverklaart. In maart ontkenden de terroristen dat al-Shishani was gedood. Het Pentagon meldt donderdag op haar beurt dat de verklaring van IS nog niet is geverifieerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is er weer van overtuigd dat Al-Shishani wel in maart is gestorven. Volgens het Observatorium zou hij gewond zijn geraakt bij het Amerikaanse bombardement, en kort daarna vlakbij IS-bolwerk Raqqa zijn overleden aan zijn verwondingen.

‘De arts die hem heeft behandeld heeft dat aan mij bevestigd,’ zegt Rami Abdelrahman, het hoofd (en tevens enige medewerker) van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een instantie in Londen die de oorlog in Syrië volgt. Volgens hem zou IS gewacht hebben met de doodverklaring, zodat er tijd was om een goede opvolger te kunnen vinden.

Iraakse leger nadert Mosul

Aanhangers van IS delen condoleances via sociale media, en zweren een nieuw offensief te beginnen ter ere van Al-Shishani. Het Iraakse leger bereidt zich inmiddels al jaren voor op een offensief op Mosul, in samenwerking met de Amerikanen. Stap voor stap komen de troepen dichterbij de stad, die al sinds 2014 in handen is van IS.

Shirqat, waar Al-Shishani is gedood, is bijna volledig omsingeld, en vorige week wist het Iraakse leger een belangrijke luchtbasis op ongeveer 60 kilometer ten noorden van Mosul te heroveren op IS.

De Georgische Al-Shishani staat binnen IS bekend als ‘Omar de Tsjetsjeen’, en staat al lang op de most-wanted lijst van de Verenigde Staten. Hij zou onder meer als adviseur voor IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi hebben gefungeerd, en zou zelfs als mogelijke opvolger van de IS-leider worden gezien.

De Amerikaanse regering loofde eerder een beloning van vijf miljoen dollar uit voor informatie om hem van het slagveld te verwijderen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.