buitenland

Dader Ansbach kondigde aanslag aan in video, zwoer trouw aan IS

Door Emile Kossen - 25 juli 2016

De 27-jarige Syriër die zich zondagavond opblies in het Beierse stadje Ansbach kondigde zijn daden aan in een video. Hij zou geïnspireerd zijn door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Op de telefoon van de terrorist hebben de Duitse autoriteiten een filmpje gevonden waarin hij dreigt wraak te nemen tegen Duitsland omdat ze moslims hebben vermoord. ‘In naam van god’ moet hij actie ondernemen, vertelt hij in het filmpje, waarin hij ook praat over Abu Bakr al-Bagdadi, de leider van IS. De terreurgroep eiste de aanslag even later op. Het is onduidelijk of de man ook echt in contact stond met IS.

Afgewezen asielzoeker wilde zoveel mogelijk mensen verwonden
De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann had maandagmiddag al gezegd dat de dader een islamitisch motief had voor zijn actie. De terrorist droeg een rugzak met daarin explosieven. Volgens de politie was de rugzak ook gevuld met scherpe metalen objecten, die volgens Hermann erop wijzen dat de dader zoveel mogelijk mensen wilde verwonden. Uiteindelijk doodde de man alleen zichzelf, en raakten vijftien mensen gewond.

De Syriër kwam Duitsland als asielzoeker binnen, maar zijn verzoek werd vorig jaar afgewezen. Hij stond op het punt te worden uitgezet naar Bulgarije, het EU-land waar hij als eerste asiel aanvroeg. De Duitse autoriteiten weten niet waarom de man nog niet was uitgezet.

Geweldsgolf in Duitsland, opnieuw video op social media
De aanslag in Ansbach is de derde terreurdaad in korte tijd in het Duitse Beieren. Afgelopen vrijdag doodde een ‘depressieve, eenzame’ man in München negen mensen. Op 18 juli begon een Pakistaanse migrant in een trein om zich heen te slaan met een bijl. Bij dat incident vielen vijf doden.

Ook de dader van deze actie, een zeventienjarige jongen, kwam voor in video’s van Islamitische Staat, waarin hij zwaait met een mes en dreigt met acties. De asielzoeker werd bij de grens in Duitsland en tijdens de asielprocedure nooit gecontroleerd, waardoor de discussie over het Duitse migratiebeleid opnieuw is aangewakkerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.