buitenland

Ook IS zelf bereidt zich voor op het einde van het ‘kalifaat’

Door Bauke Schram - 13 juli 2016

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) verliest aan terrein en macht in Irak en Syrië. De jihadisten lijken zich zelfs langzaam maar zeker voor te bereiden op het einde van het ‘kalifaat’.

Het afgelopen anderhalf jaar werd het ‘IS-kalifaat’ steeds kleiner. In 2015 werd 14 procent van de gebieden van de terreurgroep heroverd door legers en rebellen, zegt denktank IHS Global InsightTijdens de eerste zes maanden van 2016 verloor de terreurgroep nog eens 12 procent van het territorium.

IS-leden zijn pessimistisch over de toekomst

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post erkennen steeds meer jihadisten dat het ‘kalifaat’ geen glansrijke toekomst tegemoet gaat. Een IS-lid zegt tegen de krant dat ‘de kernstructuur in Irak en Syrië frequent wordt aangevallen’. In al-Naba, een wekelijkse propagandapublicatie van IS, geven de terroristen zelfs toe dat het ‘kalifaat’ volledig zou kunnen instorten. Bij de oprichting twee jaar geleden spraken IS-leiders nog van een ‘glorieuze staat’ die zou reiken tot Rome.

Dat de terreurorganisatie op losse schroeven staat, heeft mogelijk ook te maken met de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Geruchten over de dood van Al-Baghdadi deden al meer dan een jaar de ronde. In juni werd zijn dood voor het eerst bevestigd door Amaq, het propagandaplatform dat is gelieerd aan IS.

albaghdadipropaganda2Macht van IS neemt af: wat is het Plan B van Al-Baghdadi?

Volgens IHS staat de groep vooral onder druk in Noord-Syrië. Raqqa, de ‘hoofdstad’ van de terreurstaat, wordt bijvoorbeeld vaak aangevallen. Daar overleed ook al-Baghdadi, die al maanden door fysieke wonden geen leiding meer kon geven aan de jihadgroep.

Terreurgoep ziet kansen buiten het ‘kalifaat’

Ondanks de zwakkere positie van IS in Syrië en Irak, blijft de groep populair bij geradicaliseerde moslims in het buitenland. ‘We krijgen elke dag te horen van mensen die ons benaderen en ons vertellen dat ze naar het kalifaat willen reizen,’ zegt het IS-lid. ‘Maar we zeggen altijd dat ze in hun eigen land moeten blijven in plaats van actie ondernemen in Syrië en Irak.’

De overlevingstechniek van IS is duidelijk: het grijpt vooral kansen aan buiten het bezette gebied. ‘Door de uitbreiding van terroristische aanslagen buiden de kern van het kalifaat houdt de groep de schijn op dat het nog steeds aan steun, invloed en terrein wint, ondanks de tegenslagen in Irak en Syrië,’ aldus IHS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.